open-navfaktor-logo
search
Održana radionica
Perspektiva u rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom
Rezolucijom 47/3 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1992. godine ustanovljen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Ovaj dan obilježava se 3. decembra s ciljem poboljšanja razumijevanja problema invaliditeta i mobilisanja podrške za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba s invaliditetom. 
05.12.2022. u 11:52
get url
text

Ovim povodom, Udruženje invalidnih i bolesnih osoba Ruka podrške organizovalo je radionicu pod nazivom "Perspektiva u rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom".

- Obzirom da smo u svakodnevnom kontaktu sa osobama sa invaliditetom, sa punom odgovornošću možemo reći da ove osobe mogu, trebaju i žele da žive potpuno ravnopravno sa ostatkom našeg društva - izjavio je Almir Išerić, predsjednik Udruženja Ruka podrške, te dodao kako, bez obzira na ugroženost prava osoba sa invaliditetom u našoj državi, postoje ogromne mogućnosti i perpektiva za potpunu inkluziju ove kategorije u svakodnevni život, a posebno kada je u pitanju zapošljavanje.

Radionici su prisustvovali predstavnici javnih ustavova, organizacija invalidnih osoba iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i mnogobrojni preduzetnici, među kojima su oni čije kompanije su već zaštitne radionice za osobe sa invaliditetom, ali i oni koji imaju želju i volju da zapošljavaju pripadnike ove kategorije stanovništva. 

Uime Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, govorio je Risto Nišić, koji je i sam osoba sa invaliditetom. 

Udruženje invalidnih i bolesnih osoba Ruka podrške osnovano je prije šest godina i broji oko 200 članova: osoba sa invaliditetom, djece sa poteškoćama u razvoju, teže oboljelih osoba, te starih i nemoćnih osoba. Pored svojih svakodnevnih aktivnosti koje za cilj imaju olakšavanje životnih uvjeta svojih članova, Udruženje aktivno posreduje u zapošljavanju svih radno sposobnih članova, kao i ostalih osoba sa invaliditetom, te su do sada, u saradnji sa Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom zaposlili 53 osobe u više od 10 različitih kompanija, navodi se u saopćenju Udruženja invalidnih i bolesnih osoba Ruka podrške. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.