open-navfaktor-logo
search
Press
Peršić: Izbjegli smo najcrnji scenarij
Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva u današnjem obraćanju javnosti iznoseći najnovije podatke vezane za borbu protiv korionavirusa je kazao da je do sada u FBiH testirano više od 9.000 osoba. On se zahvalio zdravstvenim radnicima na njihovom radu.
19.04.2020. u 12:01
get url
text
Zlatan Peršić
Zlatan Peršić

Peršić je rekao da je u posljednja 24 sata testirano 603 uzorka kod sedam je test pozitivan. Do sada je ukupno testirano 9.541 uzorak, a COVID je potvrđen kod 729 osoba, tačnije 390 žena i 339 muškaraca.

- Želim da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima koji rade nepresatno već tri mjeseca.U ime Ministarstva zahvaljujem im se na svemu što rade u pandemiji s koronavirusom. Zaista za sada imamo zavoljavajuću situaciju. Izbjegli smo najcrnji scenarij, uspjeli smo da razvučemo epidemiju – rekao je Peršić

On je kazao da se rad zdravstvenih radnika mora valorizirati.

Najviše oboljelih od koronavirusa je u HNK (222) zatim TK (82), Zapadnohercegovačkom (75), KS (95), USK (66), SBK (63).

- Hospitalizirana su 73 pacijenta, a njih osam je na respiratoru. Najmlađi pacijent je beba s područja ZDK, ona je 2020. godište i nema simptoma, trenutno je dobrog stanja, ali je hospitalizirana kako bi bila pod stalnim nadzorom pedijatrijske službe - rekao je Peršić.

U FBiH su 92 oporavljena pacijenta, a 29 smrtnih slučajeva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.