open-navfaktor-logo
search
Isplata
Penzioneri u Federaciji se brinu hoće li im augustovske penzije "leći" u subotu
Isplata uvećanih augustovskih penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje 5. septembra i ovih dana penzioneri se s pravom pitaju, s obzirom da isplata pada u prvi dan vikenda, da li će moći i podići svoje penzije, tačnije da li će novac prema bankama i poštama biti uplaćen dan ranije.
03.09.2020. u 15:00
get url
text

Odgovore smo potražili u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Novac za penzije se uplaćuje preko Trezora, to čini Federalno ministarstvo finansija i logično je da bude uplaćen prema bankama i poštama u petak kako bi sve bilo spremno za subotu. Dakle, penzioneri će moći svoje penzije podići u subotu. Taj dan radit će i pošte - kazali su nam u Zavodu PIO FBiH.

Pričali smo i sa penzionerima.

- Mogli su vala isplatiti nam penzije i u petak jer u subotu mnoge banke neće raditi, a dosta nas ne zna, ili ne želi podići novac na bankomatu. Nekako, drugačije je kada odete u banku. A s druge strane, bolje je i u subotu barem neko da dobije penziju, nego da se čeka ponedjeljak koji je već 7. septembar. Valjda će uplatiti pare za penzije na vrijeme. I, šta ćete vi od penzije koja je tristo i nešto maraka? Ne možete ni hranu kupiti kako treba za mjesec. Povećali nam za manje od tri posto, a njihove plate se broje u hiljadama maraka - ispričao nam je Ramiz Š.

Podsjećamo, odlukom Vlade FBiH penzije su usklađene za 2,8 posto, a penzioneri će dobiti i razliku od 2,8 posto za sedam mjeseci (januar, februar, mart, april, maj, juni i juli).

Penziju za mjesec august primit će 427.883 korisnika. Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za august i razlike za prvih sedam mjeseci, s uračunatim troškovima, iznose oko 230 miliona KM.

Sa povećanjem najniža penzija u FBiH iznosit će 381 KM, a nosioci najniže penzije dobit će retroaktivno oko 72 KM.

Iz usklađivanja penzija su izuzete najviše penzije koje su 2.174 KM.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.