open-navfaktor-logo
search
Zavod PIO FBiH
Penzioneri iz RS-a i Hrvatske više ne moraju slati potvrde o životu
Korisnici penzija iz Federalnog zavoda PIO, koji žive na području Republike Hrvatske i bh. entiteta RS, nisu oobavezni više Zavodu dostavljati potvrdu o životu
06.09.2018. u 13:46
get url
text
Penzioneri

- S obzirom da je sistem razmjene podataka preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u potpunosti pouzdan, rukovodstvo Federalnog zavoda odlučilo je korisnike s područja RS-a osloboditi obaveze slanja potvrde o životu. Ubuduće ćemo činjenicu smrti korisnika utvrđivati putem razmjene podataka sa spomenutom državnom agencijom - objašnjavaju iz Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja FBiH.

Dodaju da potvrde o životu ne moraju dostavljati ni korisnici penzija Zavoda PIO koji žive u Republici Hrvatskoj.

- Činjenicu da je neko od penzionera Zavoda PIO FBiH, a nastanjen u Hrvatskoj, preminuo, ćemo utvrđivati razmjenom podataka s Hrvatskim zavodom penzijsko osiguranje (HZMO). Zbog toga se korisnici s područja RH oslobađaju obaveze slanja potvrde o životu. Inače, potvrda o životu služi kao dokaz da je korisnik penzije živ i da ne radi, a slanje potvrde ostaje obaveza svim korisnicima koji žive izvan Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske - saopćeno je iz Zavoda PIO.

Podsjećaju da se potvrda o životu šalje jednom godišnje, na kraju godine, koja omogućava nesmetano korištenje prava na penziju tokom godine koja slijedi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.