open-navfaktor-logo
search
Kažnjen sa 1.200 KM
Penzioner iz Banje Luke pretukao ženu jer je pušila cigaretu pored njega
Penzioner iz Banje Luke D. Š. pravosnažno je osuđen u Osnovnom sudu u ovom gradu na novčanu kaznu od 1.200 KM zbog nanošenja tjelesnih povreda sugrađanki B. S.
16.06.2022. u 15:20
get url
text

Ovaj penzioner sa završenim medicinskim fakultetom, koji je inače i ranije osuđivan, bio je optužen da je 10. jula 2018. godine, oko 10.30 sati, na autobuskom stajalištu u blizini jednog tržnog centrau Banjoj Luci fizički napao oštećenu tako što ju je jednom rukom uhvatio za vrat, a drugom rukom za lice, a zatim je oborio na tlo.

Dok je ležala na tlu, nogama i rukama ju je više puta udario po glavi i leđima, a kada je pokušavala da ustane, nije joj dozvolio već je nastavio udarati i nanio joj povrede u vidu krvnog podliva prsta lijeve ruke, te nagnječenja podlaktice, u slabinskom predjelu, u predjelu desnog koljena, glave, te istegnuće desnog skočnog zgloba.

Prema svjedočenju žrtve, ona je kritičnog dana bila na pijaci, a zatim došla do autobuske stanice, te prišla klupi i spustila ceker, a nakon što je htjela zapaliti cigaretu, optuženi joj je "oteo i bacio, te ju rukama uhvatio za vrat i oborio na beton, gazio nogama po dlanu lijeve ruke, po leđima, a glavu udarao o beton i nije joj dozvoljavao da ustane".

Ispričala je i da su joj građani prišli u pomoć, a da je optuženi uletio u prvi autobus i otišao.

Njene izjave potvrdio je i jedan od svjedoka koji je prisustvovao događaju.

U pravosnažnoj presudi se ističe i da je na glavnom pretresu saslušan i optuženi u svojstvu svjedoka, a koji je naveo da je kritičnog dana sjedio na klupi autobuske stanice, te da je oštećena došla i sjela između njega i jedne djevojke, a zatim "zapalila cigaretu i duvala mu u lice", na šta je on prokomentarisao "da sam ja znao da ćete zapaliti cigaretu, ne bih ovdje sjeo".

- Naveo je i da mu je oštećena uputila psovke, te počela da ga grebe po glavi i rukama, a zatim da se naginje ka njemu, te da se počeo braniti i kretati unazad a kada je u jednom trenutku osjetio da će pasti na leđa, skočio je, a oštećena, pošto je bila naslonjena na njega, poletjela i pala potrbuške, te se okretala i lupala glavom o beton - stoji u obrazloženju presude.

Njegova odbrana takođe je tvrdila da je žena zadobila povrede prilikom "prirodnog pada".

Međutim, sud nije prihvatio ove navode, uz obrazloženje da su oni u suprotnosti sa iskazom drugih svjedoka ali i sudskog vještaka medicinske struke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.