open-navfaktor-logo
search
Gornji Vakuf
Penzioner Emin Ljutić 15 godina brine o dva medvjeda: Najviše vole med u saću i kruške
Penzioner Emin Ljutić već 15 godina brine o dva medvjeda, Gvidi i Laki, koje je otkupio od lovaca nakon što im je ubijena majka.
24.12.2020. u 08:10
get url
text

Ljutić je na svom imanju u Gornjem Vakufu napravio mali azil za životinje pa pored medvjeda ima i pse, a uzgaja i potočnu pastrmku.

Na njih, kaže, potroši 70 posto svoje penzije, ali ne žali.

- Nije mi ni teško brinuti o njima, niti mi je žao trošiti na njih. Šta ću kad ih volim. Dok sam živ, hranit ću ih. Ima i volontera, dođu, pomognu mi ponekad – priča Ljutić.

Kaže da je nekoliko zooloških vrtova iz inostranstva bilo zainteresirano da uzme njegove medvjede, ali da zbog kompliciranih zakonskih procedura do toga nikada nije došlo.

Pomognu mu, kaže, ponekad i komšije.

- Jedan mi je komšija dovlačio kruške i jabuke. A nekima bude mrsko da meni dovezu ono što im je viška, pa radije bace u rijeku, ali ja to izvadim i dam im da jedu – priča Ljutić.

Kaže kako medvjede hrani svježim mesom koje mu dovoze svaki dan, zatim voćem, a uglavnom jabukama i kruškama, dok najviše vole med i to u saću.

Medvjedi su uhranjeni, a prostor u kojim borave Ljutić često čisti i dobro održava. Kaže da je navikao ovako da živi i da je sretan kada može pomoći unesrećenim životinjama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.