- Po posljednjim procjenama koje sam vidio, planiran je (povratak) za 8. ili 9. maj - rekao je američki ministar odbrane na press konferenciji.

Dodao je da zasad nisu planirali uništiti raketu.

- Nadamo se da će pasti gdje nikome neće naškoditi, u ocean ili na neko takvo mjesto - kazao je.

Kina je prošle sedmice uz pomoć rakete Dugi marš 5B lansirala prvi od tri modula svoje svemirske stanice CSS-a. Raketa se ovih dana treba spustiti na Zemlju, a niko ne zna gdje.

Nakon odvajanja svemirskog modula, lanser je počeo kružiti oko Zemlje u nepravilnoj putanji, polako gubeći visinu, što zapravo onemogućuje bilo kakvo predviđanje o mjestu njegovog ulaska u atmosferu, a time i o mjestu pada.

Moguće je da će se raspasti u atmosferi i ostaviti iza sebe tek krhotine. Ako ostane čitav, postoji velika mogućnost da padne u more jer voda čini 70 posto planeta.

Austin je, ne imenujući direktno kineske vlasti, natuknuo da lansiranje kineske rakete nije bilo dovoljno precizno planirano.

- To svjedoči o tome da oni među nama, koji djelujemo u svemiru, moramo - ili bismo morali - postupati sigurno i promišljeno te sve ovo uzeti u obzir kada se planira operacija - dodao je.

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskim brodom kod njegovog povratka na Zemlju. U aprilu 2018. svemirski laboratorij Tiangong-1 raspao se pri prolasku kroz atmosferu dvije godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada negirale da su izgubile nadzor nad laboratorijem.