open-navfaktor-logo
search
Kritika Kini
Pentagon se oglasio o raketi koja se vraća na Zemlju i ne zna se gdje će pasti
Čelnik Pentagona Lloyd Austin rekao je u četvrtak da neće uništiti kinesku raketu koja se ovog vikenda treba nekontrolirano vratiti u atmosferu, indirektno kritizirajući Peking zbog gubitka kontrole.
07.05.2021. u 08:03
get url
text
Kineska raketa

- Po posljednjim procjenama koje sam vidio, planiran je (povratak) za 8. ili 9. maj - rekao je američki ministar odbrane na press konferenciji.

Dodao je da zasad nisu planirali uništiti raketu.

- Nadamo se da će pasti gdje nikome neće naškoditi, u ocean ili na neko takvo mjesto - kazao je.

Kina je prošle sedmice uz pomoć rakete Dugi marš 5B lansirala prvi od tri modula svoje svemirske stanice CSS-a. Raketa se ovih dana treba spustiti na Zemlju, a niko ne zna gdje.

Nakon odvajanja svemirskog modula, lanser je počeo kružiti oko Zemlje u nepravilnoj putanji, polako gubeći visinu, što zapravo onemogućuje bilo kakvo predviđanje o mjestu njegovog ulaska u atmosferu, a time i o mjestu pada.

Moguće je da će se raspasti u atmosferi i ostaviti iza sebe tek krhotine. Ako ostane čitav, postoji velika mogućnost da padne u more jer voda čini 70 posto planeta.

Austin je, ne imenujući direktno kineske vlasti, natuknuo da lansiranje kineske rakete nije bilo dovoljno precizno planirano.

- To svjedoči o tome da oni među nama, koji djelujemo u svemiru, moramo - ili bismo morali - postupati sigurno i promišljeno te sve ovo uzeti u obzir kada se planira operacija - dodao je.

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskim brodom kod njegovog povratka na Zemlju. U aprilu 2018. svemirski laboratorij Tiangong-1 raspao se pri prolasku kroz atmosferu dvije godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada negirale da su izgubile nadzor nad laboratorijem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.