open-navfaktor-logo
search
Potvrđena autentičnost
Pentagon objavio tri snimka na kojima su zabilježene "neobjašnjiva vazdušne pojave"
Pentagon je službeno objavio tri snimka koje su napravili piloti američke mornarice, a koji navodno pokazuju "neobjašnjive vazdušne pojave".
27.04.2020. u 23:29
get url
text
Pentagon objavio snimke na kojim se vidi NLO
Pentagon objavio snimke na kojim se vidi NLO

Snimak za kojeg je američka mornarica ranije priznala da je autentičan prikazuje ono što su piloti zabilježili na svojim video senzorima tokom trenažnih letova 2004. i 2015. godine.

Dva klipa prvi je 2017. objavio New York Times, a treći 2018. To The Stars Academy - grupa koja se specijalizirala za neobjašnjive fenomene, a koju je osnovao gitarista Blink-182 Tom DeLonge.

- Ministarstvo odbrane odobrilo je objavljivanje tri videa, jednog snimljenog u novembru 2004. i dva u januaru 2015., koji su se u javnosti proširili nakon neovlaštenih objava 2007. i 2017. - rekla je Susan Gough, glasnogovornica Ministarstva odbrane SAD-a.

U izjavi, objavljenoj u ponedjeljak, dodaje se da su videozapisi objavljeni nakon "temeljnog pregleda" kojim je utvrđeno da videozapisi "ne otkrivaju nikakve osjetljive sposobnosti ili sisteme i da ne utječu na naknadne istrage upada neidentificiranih vazdušnih fenomena u vojni vazdušni prostor”.

Jedan od videa prikazuje zloglasni incident "Tic Tac" iz 2004. godine koji je zabilježen iznad Tihog oceana.


Drugi video snimak je nastao 2015. godine kraj obale Jacksonvillea na Floridi.

Nekoliko mjeseci nakon objavljivanja tih videozapisa, To The Stars Academy objavila je dodatni videozapis incidenta iz 2015., na kojem se čuje mornarički pilot kako govori: "Šta je ova stvar'".

Zvaničnici Ministarstva odbrane rekli su da su objavili video zapise "kako bi raščistili zablude javnosti o tome jesu li snimci koji kruže stvarni ili ne, postoji li ili nema više videozapisa".

- Vazdušne pojave primijećene u videozapisima ostaju okarakterizirane kao "neidentificirane" – saopćili su.

Bivši senator Harry Reid pohvalio je odluku Pentagona da službeno objavi video zapise.

- Drago mi je što je Pentagon napokon objavio ove snimke, ali oni su samo zagrebali po površini istraživanja i dostupnih materijala. SAD trebaju ozbiljno i naučno pogledati na to i sve potencijalne implikacije na nacionalnu sigurnost. Američki narod zaslužuje da bude informiran – kazao je.

U septembru 2019. mornarica je prvi put potvrdila autentičnost videozapisa.

- Ratna mornarica smatra da su fenomeni sadržani/prikazani u ta tri video zapisa neidentificirani - rekao je glasnogovornik mornarice Joseph Gradisher.

Mornarica radije naziva objekte viđene u videozapisima "neobjašnjivim zračnim pojavama" (UAP), za razliku od uobičajenije formulacije "neidentificiranog letećeg objekta" (NLO).

Snimke je prvi put objavio New York Times u decembru 2017. godine, a snimljeni su u dva odvojena slučaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.