open-navfaktor-logo
search
Krimska platforma
Pelosi u Zagrebu: Bit ćemo uz Ukrajinu sve dok ne pobijedi u ratu
Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila je u utorak na samitu Krimske platforme u Zagrebu, da će Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge partnerske zemlje biti uz Ukrajinu dok ta zemlja ne pobijedi u ratu koji je protiv nje pokrenula Rusija.
25.10.2022. u 12:03
get url
text

Istakla je da su se parlamenti svijeta okupili u Zagrebu kako bi iskazali divljenje i hrabrosti ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i njegovim sunarodnjacima, te se zahvalila domaćinima na dijeljenju iskustva s ostalim kolegama.

- Sa zemljama G7, Evropske unije i partnerima zajedno smo i izražavamo jedinstvo. Stojimo uz Ukrajinu. Ova platforma je osnovana da se završi ruska okupacija Krima - rekla je Pelosi.

Dodala je da je Krim Ukrajina i da Rusija krši ljudska prava u toj zemlji.

- Ovo je napad na samu demokratiju. Osam mjeseci ničim izazvane agresije na Ukrajina, brutalni napadi, progonstva, dokaz su da je to kampanja straha, vojnici ubijaju ljude na cestama, ubijaju se civili. Putin napada energetska postrojenja kako bi lišio Ukrajince grijanja i struje. Govorimo o silovanjima, otmicama djece, to nije humano ponašanje. Uništavanje energetskih postrojenja je ratni zločin, to su sve ratni zločini koje on (Putin, op.a.) čini - rekla je Pelosi.

Obećala je ukrajinskom narodu da će sve zemlje učesnice samita ostati uz njih i da zajednički osuđuju aneksiju Krima.

- Drago mi je što ću nastaviti učestvovati na ovom samitu kroz razgovore i što ćemo podržavati ovdje Ukrajinu sve dok ne pobijedi u ratu - rekla je Pelosi.

Zagreb je domaćin prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme 24. i 25. oktobra na kojem učestvuju delegacije iz 50 država i institucija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.