Srijeda, 08.07.2020.
h

Pelješki most: Borjana Krišto i Bariša Čolak uputili pismo Evropskom parlamentu

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak uputili su, povodom spora sa Republikom Hrvatskom u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i pisma koje mu je iz Parlamentarne skupštine BiH upućeno dan ranije, pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju.

- Ovim putem koristimo priliku da Vas upoznamo sa stvarnim činjenicama vezanim za pismo drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safeta Softića i drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefika Džaferovića upućenog Vama 6. septembra 2017. na temu izgradnje Pelješkog mosta.

Stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju službene stavove Parlamentarne skupštine BiH, nego su to isključivo osobni stavovi potpisnika pisma i stavovi njihove Stranke demokratske akcije. U navedenom pismu je izneseno niz neargumentiranih, jednostranih, neosnovanih i neslužbenih tvrdnji i ocjena.

Nepobitna je činjenica da o navedenoj temi Parlamentarna skupština BiH nije zauzela nikakav službeni stav niti je Bosna i Hercegovina u sporu sa Republikom Hrvatskom oko navedenog pitanja, kako se navodi u pismu.

Obavještavamo vas da Softić i Džaferović, sukladno važećim propisima Bosne i Hercegovine, ni na koji način nisu ovlaštena za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, tumačenje odluka i stavova Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH. Također nisu ovlašteni niti iznositi stavove i mišljenja o navedenoj temi u ime Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH.

Navedeno pismo upućeno je jednostrano od Softića kao bošnjačkog člana kolegija Doma naroda PSBiH te Džaferovića kao bošnjačkog člana kolegija Zastupničkog doma PSBiH te ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova kolegija kao ni službeni stav Parlamentarne skupštine BiH.

Naša je obveza kao predsjedatelja domova koji predstavljamo domove, ukazati na eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti po Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je pismo u jednom dijelu bosanskohercegovačkih medija predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da navedeno pismo koje izražava stav jedne političke stranke neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet Bosne i Hercegovine i naš put ka članstvu u Europskoj uniji - navodi se u pismu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh