To dolazi nakon što su najviši zdravstveni dužnosnici u zemlji upozorili da se očekuje da će se nova epidemija dalje širiti.

Kina je dosad prijavila više od 133 slučaja zaraze koronavirusom u 11 provincija. Svi su oni povezani s visoko prenosivom Delta varijantom.

Posljednji porast smatra se najvećom epidemijom u Kini od Nanjinga u augustu ove godine, prenosi BBC.

Zdravstveni dužnosnici izrazili su zabrinutost da Kina zadrži nultu toleranciju na koronavirus, posebno do Zimskih olimpijskih igara 2022. godine.

Pekinški maraton se održava svake godine od 1981. godine i jedan je od najvećih kineskih lokalnih sportskih događaja.

Utrka tradicionalno počinje na trgu Tiananmen, a završava na Trgu proslave u olimpijskom parku u Pekingu.

Očekivalo se da će na maratonu, koji je trebao biti 31. oktobra, učestvovati oko 30.000 ljudi.

Organizatori maratona rekli su da otkazuju događaj "kako bi spriječili rizik od širenja epidemije i učinkovito zaštitili zdravlje i sigurnost većine trkača, osoblja i stanovnika".

Smatra se da su najnoviji talas zaraze uzrokovale lokalne grupe koje posjećuju druge pokrajine i gradove.

Kina je uvela ograničenja putovanja, pojačala testiranje i pozvala na pojačanu budnost u pokušaju suzbijanja posljednje epidemije.

Dužnosnici su zabranili turističkim agencijama da organiziraju obilaske među pokrajinama koje uključuju pogođene regije.

Kina se držala strategije nulte epidemije Covida uvođenjem strogih karantina, masovnih testiranja i masovnog vakcinisanja. U Kini je do subote oko 75,6 posto stanovništva, ili 1,068 milijardi ljudi potpuno vakcinisano.

Od nedavno su registrovane sporadične lokalne epidemije Covida, uglavnom zbog varijante Delta.