open-navfaktor-logo
search
Odgovor na sankcije
Peking uzvratio udarac, objavio crnu listu građana EU: "Ti ljudi su za nas personae non gratae"
Kina je u ponedjeljak vrlo brzo uzvratila na evropske sankcije protiv kineskih pojedinaca navodno odgovornih za kršenje ljudskih prava Ujgura u regiji Xinjiang, i nametnula vlastite sankcije protiv 10 građana Evropske unije i četiri organizacije.
22.03.2021. u 21:53
get url
text

Kineskim sankcijama podvrgnuti su članovi Evropskog parlamenta Reinhard Butikofer, Michael Gahler, Raphael Glucksmann, Ilhan Kyuchyuk i Miriam Lexmann, za koje kinesko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako nanose "ozbiljnu štetu kineskom suverenitetu i interesima te zlonamjerno šire laži i dezinformacije".

Kina je nametnula sankcije i za zastupnika nizozemskog parlamenta Sjoerda Wiemera Sjoerdsme, zastupnika belgijskog parlamenta Samuela Cogolatija te zastupnice litavskog parlamenta Dovilė Šakalienė. Kinesko Ministarstvo sankcije je nametnulo i za dvojicu akademika - Nijemca Adriana Zenza te Šveđana Bjorna Jerdena.

- Navedenim osobama i članovima njihovih porodica zabranjen je ulazak u kopneni dio Kine, Hong Kong i Makao - stoji u objavi Ministarstva vanjskih poslova, i dodaje se da "njima, te kompanijama i institucijama povezanim s njima također je zabranjeno poslovati s Kinom".

VEZANI TEKST - Siloviti globalni udar na Kinu zbog optužbi za genocid, koordiniranu akciju predvodi Amerika

Kina je sankcije uvela i za Politički i sigurnosni odbor (PSC) Vijeća Evropske unije, za Pododbor za ljudska prava Evropskog parlamenta, berlinski Mercator institut za kineske studije, te za dansku Fondaciju saveza demokracija.

Portal Politico pokušao je dobiti pojašnjenje od kineskog veleposlanstva u Bruxellesu, ali niti kineski diplomati u EU nisu bili sigurni na koga se sve odnose sankcije protiv Odbora.

Evropska unija do sada je izbjegavala izravno sukobljavanje s Kinom, ali danas je nametnula sankcije protiv četvero pojedinaca u koordiniranoj diplomatskoj akciji sa Sjedinjenim Državama, među njima i protiv Chena Mingguoa, čelnika Ureda javne sigurnosti u regiji Xinjiang, zbog "ozbiljnog kršenja ljudskih prava".

Međunarodne organizacije za ljudska prava već godinama upozoravaju na brutalan tretman kojem su u regiji izloženi pripadnici Ujgura - muslimanske manjine - koje kineske vlasti masovno šalju u "kampove za reedukaciju i profesionalni razvoj". Bivši američki državni sekretar Mike Pompeo pred sam kraj svojeg mandata proglasio je kineski tretman Ujgura genocidom, a s njime su se složili i kanadski te nizozemski parlament.

Odnosi spram Kine jedino su područje vanjske politike u kojem se novi američki predsjednik Joe Biden i njegov državni sekretar Antony Blinken drže kontinuiteta u odnosu na svoje prethodnike, a prošlosedmični sastanak Blinkena i njegovog kineskog kolege Wang Yia na Aljasci pokazao je kako niti jedna strana nema namjeru pružiti ruku pomirenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.