open-navfaktor-logo
search
Odluka GV Sarajeva
Pejić: Pravit ćemo spomenik HVO-u u Sarajevu, a ne poginulim braniteljima i nema grba Herceg-Bosne
Četiri udruženja HVO-a burno su reagirala povodom odluke vlasti Grada Sarajeva da se u sarajevskom naselju Čengić Vila napravi spomenik na mjestu gdje je bila komanda HVO-a Sarajevo.
11.02.2020. u 08:58
get url
text

Udruga dragovoljaca i veterana HVO-a KS, Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Sarajeva, Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja Sarajevo i Udruga nositelja odličja HVO-a Herceg Bosne županije Sarajevo objavili su saopćenje da ne stoje iza gradnje spomenika u naselju Čengić Vila i da ne podržavaju njegovu izgradnju.

- Gradsko vijeće grada Sarajeva je svoju odluku donijelo na temelju zahtjeva, koju većina branitelja HVO-a ne smatra Udrugom koja legitimno predstavlja i zastupa interese branitelja HVO-a, niti je certificirana od strane temeljnih udruženja  HVO-a registriranih na nivou Federacije BiH. S tim u vezi, posebno ukazujemo na nekorektno, jednostrano i pristrano postupanje Gradskog vijeća, koje je u potpunosti ignoriralo inicijativu Udruge obitelji poginulih branitelja HVO Sarajevo, a koja je, prema našem mišljenju, jedina mjerodavna i legitimna Udruga za izgradnju spomenika poginulim braniteljima HVO Grada - Županije Sarajevo, navode iz koordinacije udruženja HVO-a Sarajeva.

Marinko Pejić, predsjednik Udruge organizatora otpora umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a, koja je inicijator njegove izgradnje, objasnio je da se u ovom slučaju radi o spomeniku HVO-u, a ne poginulim braniteljima. 

- Vidio sam u medijima reakcije ovih udruženja, na koje nisam želio dalje da reagiram. Spomenik koji ćemo praviti je spomenik HVO-u, a ne poginulim braniteljima. Znači, radi se o spomeniku da je HVO tu egzistirao. On će biti postavljen u ulici Nedima Filipovića, prekoputa zgrade u kojoj je bila glavna komanda HVO-a. Na njemu će biti logotip HVO-a, grb hrvatskog naroda i grb BiH - kazao je Pejić.

Dodao je kako su posebno tražili saglasnost za izgradnju spomenika poginulim braniteljima HVO-a. 

- I za to smo dobili saglasnost, ali još nije određena lokacija. Ako ćemo spominjati imena poginulih, treba spomenuti i Bošnjake, Rome, Jevreje i ostale. Oni hoće grb Herceg-Bosne na spomeniku, ali to ovdje ne može biti, niti taj grb može "pokriti" sve narodnosti u Sarajevu - naglasio je.

Idejno rješenje spomenika HVO-u

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.