open-navfaktor-logo
search
Redovni press
Pehar: U posljednja 24 sata od 501 testirane osobe u FBiH samo četiri pozitivne
Počela je redovna press konferencija predstavnika federalnih institucija povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području FBiH.
05.05.2020. u 12:02
get url
text

Javnosti su se obratili federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar. 

- U protekla 24 sata testirana je 501 osoba, od čega su četiri pozitivne. Posljednji slučajevi zabilježeni su u ZDK i BPK Goražde. Zaključno sa današnjim danom 19.878 osoba je testirano, potvrđena su 942 pozitivna slučaja. Na bolničkom liječenju nalazi se 39 pacijenata, od čega je troje na respiratoru. Bilježimo oporavljenih ukupno 515 pacijenata. Opravljenih u zadnja 25 sata je 54. Trenutno su 394 slučaja aktivna. Nema novih smrtnih slučajeva – kazao je Pehar.  

Dobre vijesti dolaze posljednjih dana, kazao je ministar Mandić, upozoravajući da ipak nema mjesta za opuštanje. Posebnu zahvalnost izrazio je starijima od 65 godina, koji se maksimalno pridržavaju mjera.

- Ovi rezulati nas ne smiju dovesti u zabludu, ne smijemo popuštati. Puštat će se u rad preduzeća, mali zanati, ali pranje ruku, nošenje maski, fizička distanca moraju se poštovati. Zahvalnost građanima, zahvalnost zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa - poručio je Mandić.  

Pehar je pojasnio kako će građani BiH putovati u Hrvatsku, kada se ukinu mjere zabrane kretanja.

- Evropska unija je donijela odluku o zabrani ulaska svima koji nisu građani EU-a i ta zabrana se odnosi na građane BiH i još ne možemo ući na prostor Republike Hrvatske. Kada dođe do promjene tih mjera, organizirat ćemo se na način da ćemo našim sugrađanima omogućiti da dobiju sve što im je potrebno za ulazak u pojedine zemlje, uključujući i testiranje koje će biti gotovo za 24 sat- kazao je Pehar.  

Mandić je pojasnio da je Ministarstvo sačinilo plan tri faze popuštanje mjera.

- Taj plan bit će predočen Kriznom štabu CZ. Vidjet ćemo u kojoj će mjeri biti usvojeno. Prva faza kada počne se primjenjivati, nakon 15 dana ide druga faza, tako da je očekivati da mjere budu ublažene. Očekivati je da uskoro počne javni prijevoz, a bit će propisane mjere za korištenje javnog prijevoza - naveo je Mandić.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.