open-navfaktor-logo
search
Trophy tour
Pehar Eurobasketa stigao u Sarajevo
Originalni FIBA Eurobasket trofej, namijenjen košarkaškom prvaku Evrope, stigao je u Sarajevo!
06.07.2022. u 14:26
get url
text
get url
text

Pehar će danas biti izložen u hotelu Hills na Ilidži tokom održavanja velikog finala Sportskih igara mladih, a sutra u Sarajevo City Centru na Marijin Dvoru.

Svi zainteresovani moći će da se fotografišu sa trofejom, a pehar će pratiti promotivni tim i zvanična maskota Eurobasketa 2022, pod nazivom Bounce.

Pehar nosi ime Nikolaia Semashka, koji je bio predsjednik FIBA Europe i potpredsjednik FIBA World. Ova nova (treća) verzija trofeja predstavljena je u novembru 2016. godine, a prva reprezentacija koja ga je osvojila bila je Slovenija na Evropskom prvenstvu održanom 2017. godine.

Sam trofej zadržao je isti oblik i dimenzije kao prethodni, koji je posljednji put podigla selekcija Španije 2015. godine, ali je nova varijanta uslijedila kao svojevrstan "upgrade" cijele serije trofeja koji se dodjeljuju i ostalim kontinentalnim šampionima.

Cijeli "Trophy tour" (Turneja trofeja) počeo je u martu, a prva stanica je bila Bugarska (Botevgrad). Trofej će biti gost 24 zemlje učesnice Evropskog prvenstva 2022, a posljednja stanica je Minhen 29. augusta.

Podsjetimo, na predstojećem EP učestvuje i reprezentacija Bosne i Hercegovine, stoga je upravo naša zemlja dobila priliku da ugosti trofej Eurobasketa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.