VEZANI TEKST - Osuđeni pedofil iz Kaknja lociran u Zagrebu, da li će ga Hrvatska izručiti BiH?

S obzirom da se potraga proširila na Hrvatsku, Jutarnji je poslao upit policiji, tačnije PU zagrebačkoj koja je potvrdila da je muškarac lociran!

- Osoba koju navodite je locirana, međutim, nije bilo osnova za njeno daljnje zadržavanje, odnosno hapšenje s obzirom da je osoba i hrvatski državljanin. Naime, prema odredbama Ustava Republike Hrvatske, hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom Evropske unije.

S obzirom na to da navedeni uvjet u odnosu na navedenu osobu nije bio ispunjen, Interpol Zagreb uputio je Interpolu Sarajevo obavijest o protokolu koji je potrebno ispuniti putem nadležnih pravosudnih tijela – rekli su Jutarnjem iz zagrebačke policije koja čeka daljnje poteze svojih sarajevskih kolega i bosanskog pravosuđa oko Miškovića.

Mišković je 7. novembra oko 14.30 sati pobjegao kroz prozor Osnovnog suda Banja Luka nakon što mu je izrečena presuda na četiri godine zatvora za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina.

Nakon objave presude odveden je u sobu za zadržavanje, a potom pobjegao kroz prozor. U bjekstvu ga je pokušala zaustaviti sudska policajka, koju je udario. Odmah su na noge dignuti brojni pripadnici Sudske policije RS kao i MUP-a RS. Zbog ovog slučaja suspendovana su dvojica sudskih policajaca.