Na pripremnom ročištu pred Sudom BiH, Peco je kazao da su on i njegova porodica pretrpjeli ogromnu duševnu bol.

- Nijedan novac ne može ublažiti moje boli. Obilježen sam na svakom graničnom prijelazu u BiH i bez milion maraka ne želim da pričam. Ako treba, iću ću do Strasbourga - rekao je Peco, koji nije pristao na odštetu u visini od 3.000 konvertibilnih maraka (KM), što su prethodno najavili njegov advokat Senad Dupovac i Državno pravobranilaštvo.

Dupovac je kazao da je njegov branjenik nezakonito lišen slobode, samo zato što ima bradu i samo zato što je dva puta očev automobil parkirao pred Ambasadu Austrije u Sarajevu.

- Samo zbog imidža što nosi bradu kao umjetnik, moj branjenik, koji je iz miješanog braka, uhapšen je i osumnjičen za terorizam. Lišen je slobode od strane maskiranih osoba s dugim cijevima, što je njemu i njegovoj porodici nanijelo primarni strah. Neizvjesnost, strah i zabrinutost trajali su mjesecima. Bio je depresivan, nemoćan, izgubljen i bespomoćan. Povrijeđeni su mu čast, ugled i ljudsko dostojanstvo - rekao je Dupovac.

Advokat Dupovac je s Državnim pravobranilaštvom razgovarao o isplati od oko 3.000 KM, na što Peco nije pristao.

Nakon kraće konsultacije sa svojim klijentom, advokat Dupovac zatražio je odgodu ročišta, te najavio otkazivanje punomoći, a Peco je izjavio da od države želi milion maraka.

U predmetu kodnog naziva "Rez", u decembru 2015. uhapšeni su i u pritvoru su, uz Pecu, mjesec dana proveli Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Zulfo Alajbegović, Elvir Mašić, Edin Tabaković i Adis Kešan. Više mjeseci su kasnije bili pod mjerama zabrane, a istraga protiv njih je obustavljena u decembru 2016. godine.

Tabaković i Murić ranije su pristali na isplatu odštete u visini od 3.000 KM, odnosno 3.400 KM.

Nastavak pretresa po Pecinom tužbenom zahtjevu zakazan je za 28. novembar.