open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta inicijativa
PDP stavio Dodika između dvije vatre: Smeta i njemu Milanovićev orden brigadi HVO-a, ali...
Opozicioni PDP pokrenuo je inicijativu da se hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića proglasi nepoželjnom osobom zbog toga što je odlikovao 103. brigadu HVO-a u Derventi.
11.04.2023. u 18:56
get url
text

VEZANI TEKST - Dok se stranka raspada: PDP zatražio da se Zoran Milanović proglasi nepoželjnim u BiH

Milanović je krajem prošlog mjeseca povodom obilježavanja 31. godišnjice 103. brigade HVO-a Derventa odlikovao tu jedinicu Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je kako ova stranka nastoji potaknuti osudu zbog konkretnih postupaka Milanovića, a ne zbog službene politike Republike Hrvatske ili odnosa s hrvatskim narodom.

- Milanović je nesumnjivo svojim izjavama i ponašanjem povrijedio interese, čast i dostojanstvo naroda iz RS-a, a samim tim i Bosne i Hercegovine. Uz odlikovanje jedinice HVO-a, Srbe je vrijeđao nazivajući ih šakom jada ili opančarima - rekao je Borenović. 

Predsjedništvo PDP-a zadužilo je svoj Klub zastupnika da u najkraćem roku izradi i uputi na usvajanje u NSRS Rezoluciju o proglašavanju Zorana Milanovića za nepoželjnu osobu, poštujući nadležnosti i zakonske mogućnosti institucija i organa ovog entiteta. 

Prošle sedmice u organizaciji boračkih udruženja RS-a održani su mirni protesti u Derventi zbog Milanovićevog dolaska i odlikovanja 103. brigade HVO-a koju oni smatraju zločinačkom. Poručili su mu da je "Derventa u Republici Srpskoj i da su oni koji su dozvolili Milanoviću da na takav način ponizi srpske borce i žrtve odgovorni za to".

Zoran Milanović u Derventi (Foto: RTVBN)

Tako se sada lider SNSD-a Milorad Dodik, "inače dobar Milanovićev prijatelj", našao između dvije vatre. Između boračkih udruženja i prijatelja, predsjednika Hrvatske. 

Nimalo za Dodika lagana situacija jer se ne želi odreći Milanovića, koji ga hvali i poručuje da je Dodik saveznik Hrvatskoj, te da je prijatelj i da je dobro da i dalje vlada. 

- Hrvatskoj je cilj očuvati BiH kao državu u kojoj Hrvati moraju imati jednaka prava poput ostalih naroda, a u tome joj saveznik može biti i Milorad Dodik. Predsjednik RS-a je bio, i mislim da i dalje može biti, saveznik Hrvata u BiH, onda i Hrvata u Hrvatskoj i hrvatske vlasti u legitimnoj i poštenoj borbi za temeljna politička prava Hrvata u BiH - poručio je Milanović. 

U septembru prošle godine predsjednik Hrvatske je na povratku iz Jajca skrenuo sa puta, te umjesto u Zagrebu, završio u Laktašima na Dodikovom privatnom imanju. Zatvorili se i tri sata razgovarali u četiri oka. 

- Za mene u ovom trenutku i za hrvatske interese, Dodik je partner, nije četnik - poručio je hrvatski predsjednik. 

VEZANI TEKST - Leđa mu čuvaju Vučić i SPC: Dodikovo NE Đukanoviću usložnjava odnose BiH i Crne Gore

On je svoj boravak na imanju kod Laktaša okarakterisao kao "druženje i razgovor uz kafu".

- U interesu svih u BiH je da se Dejtonski mir poštuje. Je li to dovoljan razlog za odlazak kod Dodika na njegovo imanje? - upitao je hrvatski predsjednik.

A znamo kako su druženja u Karađorđevu uz kafu završila. S druge pak strane, sada kada PDP traži da se Milanović proglasi nepoželjnom osobom zbog odlikovanja, vrijedi podsjetiti da je Dodik u februaru 2020. bio protiv dolaska Mila Đukanovića u Sarajevo zbog zategnutih odnosa Crne Gore i Srbije, a zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Time je samo demonstrirao da je radio po nalogu Aleksandra Vučića, kako bi se nestabilnost prenijela i u našu zemlju. Ovoga puta, kada je riječ o Milanoviću, nije zainteresiran da udovolji zahtjevima PDP-a. 

- Ovi stavovi pokazuju da pozicija i opozicija u ovom entitetu unutar srpskog korpusa imaju identičan pogled na ono što se dešavalo od 1992. do 1995. u Bosni i Hercegovini. Trenutno ne postoji unutar bosanskih Srba politička opcija koja je spremna realno sagledati stanje i ponuditi bosanskim Srbima politiku na temeljima činjenica i presuda relevantnih sudova o onome što se dešavalo tokom rata u BiH. Pozicija i opozicija svako iz svog političkog ugla i razloga reagiraju sa ciljem stjecanja političkih poena unutar naroda kojeg drze u zabludama o odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Presude i činjenice govore da je to bilo sve drugo osim odbrambenog rata. Relevantne presude govore o agresiji, udruzenom zločinačkom poduhvatu, logorima, silovanjima, ubistvima i genocidu. Bosanski Srbi trebaju novu politiku utemeljenu na istini i pozitivnim vrijednostima koja će ih povesti putem katarze i suočavanja sa bolnom istinom iz prošlosti i učešću njihovih sunarodnjaka u teškim zločinima UZP-u i genocidu nad komšijama Bošnjacima. Dok se to ne desi, teško da se možemo nadati boljem ambijentu, boljim odnosima, demokratskom razvoju našeg društva u budućnosti - stav je zastupnika SDA u NSRS-u Ramiza Salkića. 

Salkić nadalje smatra da PDP sada želi ovom reakcijom izvući Dodika na čistac i njegove odnose sa Milanovićem.

- Dok je Dodiku smetao dolazak Đukanovića u Srebrenicu i priznanje počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida, ne smeta mu odlikovanje pripadnika HVO-a. Dodiku to svakako smeta, ali sad mu se čini kao veća korist da šuti nego li da reaguje, a što PDP želi iskoristiti - zaključuje Salkić za Faktor. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.