open-navfaktor-logo
search
Odluka RAK-a
PDP o gašenju signala BNTV-a: Udar na slobodu govora, bit će podnesene krivične prijave
Predsjednik PDP Branislav Borenović kritikovao je danas odluku RAK-a da se BN televiziji "uskrati zemaljski signal", uz ocjenu da je ova TV kuća pod "brutalnim napadima" SNSD-a i lidera ove stranke Milorada Dodika i targetirana je kao "neprijateljska i antisrpska".  
06.09.2021. u 11:54
get url
text

Borenović smatra da je na sceni obračun sa medijima koji se kritički odnose prema vladajućem režimu. Najavio je borbu da se "diskriminacija zaustavi", kao i krivične prijave onih koji su radili protivno odlukama Parlamentarne skupštine BiH.

Lider PDP-a rekao je da postoji perfidna igra u kojoj glavnu ulogu igraju SNSD i Dodik.

- To je nezapamćeno za bilo koje demokratsko društvo. Želi se na zabrinjavajući i nezakonit način ugušiti mogućnost da pojedini mediji rade svoj posao – kazao je Borenović.

Završna faza diktature

On smatra da se radi o favorizovanju jedne privatne televizije.

- Sve evropske države su osigurale jednak tretman, a jedino u RS-u se pravi selektivan pristup i onemogućava svim komercijalnim televizijama ravnopravan tretman i uvodi nas u završnu fazu diktature – istakao je Borenović.

On je dodao da se jednoj privatnoj televiziji osigurava prvo mjesto u digitalnom svijetu, a čak i javni servis (RTRS) se stavlja na drugo mjesto, aludirajući na banjalučku Alternativnu televiziju.

- To simbolično pokazuje bahatost i koliko je režim otišao u krajnost, da pokažu kako sila može sve uraditi u RS-u – dodao je Borenović.

Istakao je da je 7. jula bila sjednica PS BiH kada su usvojeni zaključci da se do 20. jula odobri ulazak u MUX A sistem svim komercijalnim televizijama, a da su za to glasali svi osim zastupnika SNSD-a.

Oglasio se i predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

- Nakon gotovo jednomjesečnog targetiranja BN televizije kao neprijateljske i antisrpske, režim predvođen Miloradom Dodikom je posegao za institucionalnim gušenjem slobode govora u RS-u, političkom odlukom RAK-a predvođenog bivšim Dodikovim savjetnikom Draškom Milinovićem da uskrati zemaljski signal BN televiziji, kojim se i dalje u svojim domaćinstvima napajaju mnogi ruralni krajevi - istakao je Šarović i dodao:

- Iako su posegli za gašenjem predajnika i repetitora BN televiziji, politički izabrano rukovodstvo RAK-a i RTRS-a ne dozvoljava BN televiziji, najgledanijoj televiziji u RS-u da se priključi na MUX A čime bi ovaj problem bio riješen.

Pod kontrolom porodičnog klana Dodik

On naglašava da se iza svega krije nastojanje da se medijski prostor RS-a svede na dvije televizije pod kontrolom porodičnog klana Dodik.

- Favorizovanje ATV-a u priključivanju na MUX A je dokaz da se biraju iskučivo mediji u vezi s porodičnim klanom. Radi se o najstrašnijem gušenju slobode govora jer se prvi put uključuju institucije sistema koje aktivno učestvuju u nasrtajima na BN televiziju - poručio je Šarović.

On od nadležnih institucija zahtjeva da se hitno dopusti priključak BN televiziji na MUX A a od političkog režima da prestane da targetira medije, favorizuje podobne i nasrće na one koje smatraju nepodobnim.

- Sloboda informisanja je najveće demokratsko dostignuće i očigledno je režimu veoma bitno da uguši svaki oblik drugačijeg mišljenja i to na način da medijski prostor RS-a svede na dvije televizije, ATV i RTRS-a - naveo je Šarović, saopćio je SDS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.