open-navfaktor-logo
search
Žalili se na odluku
PDP ne odustaje od ponovnog brojanja glasova u RS-u
Borenović optužio CIK da "nisu ni čitali PDP-ov zahtjev za ponovno brojanje glasova na izborima"
28.10.2018. u 14:49
get url
text
Borislav Borenović

Partija demokratskog progresa (PDP) uputila je danas žalbu Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine na odluku Centralne izborne komisije (CIK), kojom je odbijen zahtjev te stranke za ponovno brojanje glasova osvojenih na izborima, 7.oktobra.

-Smatramo da je CIK učinio brojne propuste, prekršio zakon i u rekordno kratkom roku odbio naš zahtjev za ponovno brojanje glasova, što je nezabilježeno u pravnim analima – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je PDP 25.oktobra dostavio zahtjev za ponovno brojanje svih glasačkih listića na svim biračkim mjestima u RS za nivoe srpskog člana Predsjedništva BiH, poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednika RS-a i poslanike u Narodnoj skupštini RS-a, a CIK je nakon nekoliko sati odbio taj zahtjev kao neosnovan.

-Žalbu na tu odluku CIK-a podnijeli smo zbog bitnih povreda postupka, nepotpunog i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog pogrešne primjene materijalnog prava. Vjerujemo u profesionalni i lični integritet sudija i smatramo da niko na njih ne smije vršiti pritisak u odlučivanju po našoj žalbi – naglasio je Borenović.

Uvjerava da će u PDP-u iskoristiti sva pravna sredstva kako bi, kaže, sačuvali dostojanstvo građana i branili izbornu volju.

Optužio je CIK da "nisu ni čitali PDP-ov zahtjev za ponovno brojanje glasova na izborima".

-Potpuno osnovano sumnjamo da CIK ne želi da se utvrdi prava istina i na taj način postaju saučesnici u prekrajanju izborne volje. Ne svi, ali većina onih koji donose odluke u CIK-u – ustvrdio je predsjednik PDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.