- To dovoljno govori o položaju Srba iz FBiH, ali i o strateškom partnerstvu SNSD-HDZ. Iako je ovu Vladu izglasao dominantno HDZ, a SNSD ima odbore u navedenom kantonu, nisu našli za shodno da zahtijevaju poštovanje Ustava i zagarantovana prava Srba.

Zaštita Srba u FBiH poteže se samo kada SNSD ima direktnu korist, a iz istih razloga i strateško partnerstvo sa HDZ.

Svjedočili smo i ranije da u kantonima sa hrvatskom većinom, gdje je vlast HDZ, nije bila garantovana konstitutivnost Srbima, niti ravnopravnost ćiriličnog pisma i srpskog jezika. Umjesto da se to blisko partnerstvo koristi da se poboljša položaj Srba u FBiH, namjere SNSD-a su očigledno drugačije, a naše nacionalne interese razmijenjuju za uskostranačke kad god im se ukaže za to prilika.

Tražimo da se u svim administrativnim jedinicama u BiH poštuje Ustav, da se Srbima omoguće garantovana prava i da se svi politički akteri iz Republike Srpske, ma koliko razlike među nama po većini pitanja bile nepremostive, drže jednog principa, a to je zaštita naših nacionalnih interesa, ma gdje god Srbi živjeli. PDP je spreman da se za to bori, a da li su spremni oni koji njeguju "strateška partnerstva", vrijeme će pokazati. Nažalost, do sada su redovno padali na tom ispitu - saopćeno je iz PDP-a.