PDP: Dodikova izjava o vojnicima u Oružanim snagama BiH je ponižavajuća i opasna

objavljeno: 22.12.2017. u 12:39

U PDP-u smatraju da je „strašna i tužna, ali i ponižavajuća i vrlo opasna“ izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika da ”Srbe u Oružanim snagama BiH ne doživljavamo kao naše” i da nam vojska 9. januara ne treba.

- Stavom da vojnici Oružanih snaga BiH ne treba da prisustvuju obilježavanju 9. januara, "Dana RS-a", Dodik je ispunio silnu želju i Bošnjaka i stranaca koji su prošle godine pokušali na sve načine da ospore ovakav način proslave - navodi se u saopćenju PDP-a.

Prošle godine, "kada je zbog silnih pritisaka proradio srpski inat", bili smo, kažu iz PDP-a, "ponosni na postrojene vojnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka koji baštini tradiciju Vojske RS-a".

- Za razliku od vlasti u Republici Srpskoj, mi se ponosimo srpskim vojnicima i oficirima, kao i Srbima u Federaciji BiH koje su oni zaboravili. Ne smijemo dozvoliti da nas vlast u RS-u dijeli na poželjne i nepoželjne Srbe. Pozivamo srpske vojnike i oficire u Oružanim snagama BiH da, kao i do sada, pokažu gordost, dostojanstvo i ponos – saopćeno je iz PDP-a.

Dodik je za prnjavorsku televiziju rekao da Oružane snage BiH više neće učestvovati u obilježavanju 9. januara, "Dana RS-a", koji je osporio Ustavni sud BiH.

- Odbio sam bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana Republike Srpske. Ne želim više da imam polemiku o ovome – naveo je on i dodao da je formiran počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen na taj dan.

- Počasni vod ćemo promovisati na "Dan RS-a" i ne trebaju nam Oružane snage BiH. Svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše - istakao je Dodik.