open-navfaktor-logo
search
Osnovan 1893. godine
PD Butmir isplatio dugovanja i počeo ostvarivati dobit
Na 200 hektara sije se kukuruz za silažu, stočni grašak, zasađeno je na stotine novih sadnica voća, a sve što rade podređeno je za prehranu 900 grla stoke, od toga 450 muznih krava
21.07.2019. u 18:44
get url
text
PD Butmir
PD Butmir

Poljoprivredna stanica Butmir na Ilidži osnovana je 1893. godine, bila je namijenjena za sve grane poljoprivrede, od ratarstva, povrtlarstva, voćarstva i stočarstva.

Sada je to Kantonalno javno preduzeće Poljoprivredno dobro Butmir sa sjedištem u ilidžanskom naselju Bojnik. Glavna djelatnost poljoprivrednog dobra već niz godina je proizvodnja mlijeka, ali se i dalje bave ratarstvom, voćarstvom.

Na 200 hektara sije se kukuruz za silažu, stočni grašak, zasađeno je na stotine novih sadnica voća. Sve što rade podređeno je za prehranu 900 grla stoke, od toga 450 muznih krava.

Prilikom naše posjete PD Butmir, direktor Elvir Resić kazao nam je da se ozbiljno pripremaju da osiguraju hranu za krave, telad, junice, koji uz ostalu hranu godišnje pojedu 750 tona sijena i 1.500 tona koncentrata.

{$galerijaFotografija}

- Kada kupujete gotovu hranu, to je veoma skupo. Ovih dana počeli smo prozvoditi koncentrat. Za nabavku koncentrata godišnje smo plaćali oko milion maraka. Sada ćemo ga sami proizvoditi sa svojim sirovinama, uz nabavku kukuruza u zrnu, sojinu sačmu i vitaminske dodatke. Sada ćemo imati koncentrat za stoku duplo jeftiniji u odnosu kada smo ga kupovali na tržištu – tvrdi Resić.  

Direktor PD Butmir nada se da će javno preduzeće zahvaljujući samostalno proizvodnji koncentrata imati godišnju dobit najmanje 200 hiljada maraka.

- Dobit ćemo ulagati u poboljšanje uvjeta rada, modernizaciju preduzeća. Moći ćemo u manjim količinama čak i prodavati naš koncentrat. Posadili smo 400 voćki i za dvije-tri godine očekujemo bogat urod – kaše Resić.

Poljoprivredno dobro Butmir bilo je poznato po nizu afera posljednjih desetak godina, a sada je to preduzeće jedno od najzdravijih u Kantonu Sarajevo, tvrdi direktor.

- Izmiren je dug od pola miliona maraka prema državi za poreze i doprinose. Nakon izmirenja dugovanja Butmir može aplicirati na svaki raspisani tender. Ima nas 82 zaposlenih i plaće se redovno isplaćuju, topli obrok, pa čak i regres. Prošle 2018. godine pozitvno smo poslovali sa dobiti 30 hiljada maraka. Svake godine bi trebali ostvarivati sve veću dobit i to bismo ulagali u sistem za navodnjavanje naših polja. U toku je provedba tendera koji je raspisala SERDA za proizvodnju bio-gnojiva i imamo velike šanse da dobijemo ovaj posao – kaže Resić.

Farma Butmir, Bojnik
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.