navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prehrana i zdravlje

Pazite šta stavljate na tanjir: 20 namirnica koje mogu povećati rizik za razvoj karcinoma

Svi znamo da rak predstavlja veliki rizik za zdravlje, ali i život, no jeste li znali da određene namirnice koje su nam pri ruci svakodnevno mogu utjecati na njegov razvoj?

Objavljeno: 10.03.2021. u 07:46
get url
text

Evo koji su to proizvodi:

Hrana iz konzerve

U većini konzervi nalazi se i hemikalija koja se zove bisfenol A, a može utjecati na to kako geni „rade“ u mozgu. Bilo kakva hemikalija u organizmu sigurno nije dobar način zaštite zdravlja.

Gazirana pića

Takvi su napici prepuno šećera i vodeći uzrok pretilosti koja može voditi do upalnih procesa, problema s inzulinom i razvoja gastroenterološkog refluksa.

Losos iz uzgoja

Losos iz uzgoja ne ovisi o prirodnom načinu prehrane već skroz suprotno. Pa tako u sebi može sadržavati hemikalije, antibiotike, pesticide i ostale kancerogene sastojke.

Kokice iz mikrovalne pećnice

Vrećica s kokicama za mikrovalnu sadrži perfluorooktansku kiselinu, toksin povezan s neplodnošću kod žena i povećanim rizikom za razvoj raka jetre, gušterače i testisa. Uz to kokice mogu sadržavati i ulje soje koje može uzrokovati osipe i bol u trbuhu.

Procesuirano meso

Procesuirano meso poput kobasica, hrenovki sadrži brojne hemikalije i konzervanse koji su loši za zdravlje.

Čips

Radi se sigurno o omiljenoj namirnici, ali je važno znati da ona sadrži elemente koji će utjecati na povećanje tjelesne mase, a prevelike količine transmasti i soli mogu uzrokovati porast nivoa holesterola u organizmu i visok krvni pritisak.

Hidrogenizirana ulja

To su ulja koja dodaju jelu miris i boju kako bi izgledalo privlačnije. Sadrže velike količine omega 6 masnih kiselina koje mogu biti odgovorne za razvoj bolesti srca, a tako i raka – posebno raka kože.

Ukiseljena dimljena hrana

Dimljena hrana sadrži i katran za kojeg se zna da je kancerogena tvar. Ukiseljena hrana pak sadrži nitrate i može sadržavati bojila, a upravo su to tvari povezane s povećanim rizikom od razvoja raka crijeva i želuca.

Procesuirano bijelo brašno

Rafinirano zrno lišeno je svih nutrijenata i daje vrlo visok glikemijski udio, što može uzrokovati brzi porast šećera u krvi te se poigrati s nivoom inzulina.

Rafinirani šećeri

Prije skoro 100 godina Otto Warburg, dobitnik Nobelove nagrade u medicini, prvi je otkrio kako tumori koriste šećer kako bi se hranili i širili. Iz ovog je jasno koliko opasan šećer može biti.

Umjetni zaslađivači

Dokazi se samo gomilaju kada je u pitanju vrijednost ove namirnice. Hemikalije koje se nalaze u njima u tijelu se pretvaraju u opasne toksine koji se zovu DKP i mogu uzrokovati razvoj tumora, posebno onog na mozgu.

Dijetalne namirnice

Ove namirnice većinom su obrađene hemijskim procesima i često sadrže aspartam, koji može uzrokovati razvoj bolesti poput raka i bolesti srca.

Alkohol

Umjerena konzumacija alkohola nije štetna, ali prevelike količina primarni je uzrok zatajenja srca, infarkta, nenadane smrti i raka dojke kod žena.

Crveno meso

Studije su otkrile kako konzumacija crvenog mesa, ako se radi o onoj svakodnevnoj, pa čak i u malim količinama, može dovesti do smrti, a šanse se povećavaju za 22 posto kod muškaraca i 20 posto kod žena.

Voće koje nije iz organskog uzgoja

Takvo je voće često zaraženo pesticidima koji mogu utjecati na zdravlje čovjeka na mnogo načina, a posebno su opasni za reproduktivni sistem.

Gotovi obroci

Ako ste baš poželjeli kupiti jedan gotov obrok koji stoji na polici u dućanu u prekrasnoj ambalaži, zapamtite da se vjerovatno radi o procesuiranim namirnicama koje mogu poremetiti ravnotežu omega 3 i omega 6 masnih kiselina u organizmu, što pak može voditi do upala, čestom uzroku razvoja raka.

Gotove supe

Isto kao i spomenuta gotova jela, mogu biti jako loše za zdravlje. Radije skuhajte više supe i ostavite u zamrzivač.

Kupovno pecivo za hamburger

Ovakva peciva mogu sadržavati kalijev bromat koji može voditi do razvoja raka jer se ta hemikalija povezuje s poremećajima živčanog sistema. Taj sastojak zabranjen je u Evropskoj uniji, Kanadi i Brazilu.

Krekeri s okusima

Ako se želite zaštiti od razvoja raka, morate izbjegavati takve grickalice jer sadrže šećer, nezdrave vrste ulja i umjetne okuse.

Pomfrit

Svi znamo da se priprema u dubokom ulju, pa nikako nije dobar izbor za jelo i zaštitu zdravlja.