open-navfaktor-logo
search
Burno na Skupštini KS
Pauza od pola sata trajala dva; Zahiragić: Fali ruku za imenovanje ministra, sezona kupovine otvorena
Zastupnik Zvonko Marić zatražio je pauzu Skupštine Kantona Sarajevo od pola sata, međutim ta pauza je potrajala skoro dva sata.
17.06.2021. u 13:56
get url
text

Zahtjevu za pauzu prethodila je burna rasprava između zastupnika Mahira Devića, Harisa Zahiragića i Elmedina Konakovića. 

- U ime Kluba SBB-a zbog ovakve situacije, ne zbog nas, zbog digniteta ove Skupštine tražim polusatnu pauzu. Kako bi se strasti smirile, iako nama kao projektu SBB-a odgovara ova vrsta kompromitacije koju priređuju kolege u ovoj sali - kazao je Marić.

Naime, Konaković, Dević i Zahiragić raspravljali su o poštivanju procedura u Skupštini KS.

Dević je ukazao kako se opet podliježe neustavnim procedurama, te da će ponovo morati poslati apelaciju Ustavnom sudu, te kako će to biti sedma po redu. Upozorio je da će se, ako dođe do imenovanja ministrice pravde i uprave KS na današnjoj sjednici ponovo dovesti do pitanja ustavnosti Vlade jer se procedure prilikom sazivanja sjednice Skupštine KS nisu ispoštovale, a da to ne bi smjeli sebi dopustiti. 

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić upozoravao je zastupnika Zahiragića tokom izlaganja zastupnika Konakovića da se pridržava procedura i da nosi masku, nakon čega je ponovo uslijedila rasprava među zastupnicima.

Konaković se pobunio jer su ga zastupnici Dević i Zahiragić prekidali dok govori.

- Kolege Deviću i Zahiragiću, još vas jednom upozoravam da ne ometate rad na današnjoj sjednici. Iskoristit ću član 92, udaljit ću vas sa sjednice. Nemojte to raditi, nemojte rušiti dignitet Skupštine, pustite kolegu Konakovića da završi - kazao je Okerić. 

Zastupnik Zahiragić je reagirao na upozorenja predsjedavajućeg Okerića da se drže reda i Poslovnika.

- Vidim, predsjedavajući, da ste odlučili da danas nekog sankcionišete, pa vas molim da te argumente o maski koju sam skinuo dok sam govorio, te insistiram da me kaznite, na takav način uvest ćete novu praksu u Skupštinu KS. Samo ćete morati dovesti osiguranje da me iznese. Ako želite da pravite cirkus od Skupštine i ako je to vaš odgovor na argumente i ako je to vaš ahlak - kazao je, između ostalog, Zahiragić. 

On je na svom Facebook profilu napisao i kako očito fali ruku da se imenuje ministar pravde. Ministar pravde treba biti imenovan nakon što je ministrica Lejla Brčić podnijela ostavku. 

- Nakon svega, zatraže pauzu pola sata usred moje diskusije i replike, a onda je razvuku na dva sata, valjda fali ruku za imenovanje ministra pravde. Sezona političke korupcije i kupovine ruku je otvorena, cijene rastu... - napisao je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.