Subota, 25.06.2022.
FOTO: AA

Patroliranje s bh. graničarima: Grupe migranata preko Plješevice pokušavaju doći do EU-a

Pripadnici Granične policije BiH svakodnevno patroliraju i pored svojim svakodnevnih obaveza na graničnom prelazu, sprečavaju i migrante da ilegalno pređu državnu granicu

Ekipa Anadolu Agency (AA) je na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine srela migrante s ruksacima na leđima, iscrpljene i razočarane, kako preko šumovitih predjela planine Plješevice, koja je prirodna granica BiH i Hrvatske, pokušavaju ilegalno preći granicu i doći do zemalja zapadne Evrope.

Šire područje oko Graničnog prijelaza Izačić kod Bihaća ruta je kojom migranti pokušavaju preći u Hrvatsku. Pripadnici Granične policije BiH svakodnevno patroliraju i pored svojim svakodnevnih obaveza na graničnom prijelazu, sprečavaju i migrante da ilegalno pređu državnu granicu. Ekipa AA provela je jedan dan s njima i uvjerila se u svu složenost njihovog svakodnevnog posla.

Cijelom dionicom puta do i preko Plješevice nailazili smo na manje i veće grupe ilegalnih migranata. Jedna grupa je iz Sirije, druga iz Egipta i Pakistana... Radi se o muškarcima tridesetih godina koji s torbama i ruksacima pokušavaju doći do evropskih zemalja. Pored onih koji idu prema hrvatskoj granici, naišli smo i na grupu koja je išla u suprotnom smjeru. Kako su kazali, vratili su ih hrvatski graničari. 

Bh. graničari su ih opomenuli, evidentirali i zatražili od njih da se vrate i odustanu od namjere da dođu do hrvatske granice. Ilegalni migranti nisu stvarali probleme i vratili su se kako su od njih tražili graničari. Daniel Trivunić, pomoćnik komandira za organizaciju i operacije u Jedinici Granične policije Izačić, podsjetio je da je primarna zadaća granične policije BiH zaštita državne granice. 

-Pored redovnih aktivnosti koje imamo na graničnoj kontroli pregleda dokumenata, vršimo i nadzor zelene granice i štitimo tu granicu od bilo kakvih ilegalnih prelazaka - pojasnio je Trivunić.

Prema njegovim riječima, nisu primijetili da je povećan broj migranata koji pokušavaju ilegalno preći granicu već smatra da je broj isti kao i u ranijem periodu. 

-Kroz patrolno djelovanje pokrivamo zelenu granicu i nastojimo da spriječimo bilo kakve ilegalne prelaske. Imamo slučajeve krijumčarenja migranata, to su oblici krivičnog djela. Imali smo nekakve drske načine krijumčarenja ljudi gdje su ljude stavljali u gepek i pokušali da ih ilegalno prevezu preko državne granice. Tu su i svakodnevni slučajevi pokreta migranata u pravcu granice, u reonu Plješevice, Bugara, samog Graničnog prijelaza Izačić gdje pokušavaju u većim ili manjim grupicama da ilegalno pređu granicu - istakao je Trivunić za AA. 

Skoro pa svakodnevno, kako je kazao, imaju migrante koji ilegalno pokušavaju preći. 

-Koristeći se ovim žbunjem i visokom travom pokušavaju se probiti do Hrvatske. U većini slučajeva, mi to uspješno otklanjamo i sprečavamo ih u ilegalnim prelascima. Kada ih otkrijemo, mi ih upućujemo u privremene prihvatne centre - pojasnio je Trivunić. 

Smatra da su migranti iscrpljeni od onoga kroz šta su prošli dok su došli do BiH. 

-Ima ih koji putuju i po dvije godine. Svakodnevna je pojava da migranti nemaju identifikacione dokumente i to stvara najveći problem u našem radu. Neko ih je dobro nasavjetovao prilikom ulaska u BiH, negdje na istočnoj granici, da dokumente ne nose sa sobom. Vjerovatno u telefonima imaju slike tih svojih dokumenata jer svjedočio sam da podižu novac u pošti. Mi nismo vršili kontrole telefona jer nismo ni ovlašteni za takve stvari - pojasnio je Trivunić.

  Kako je kazao, kada ih zaustave "imaju mnogo Muhameda Alija koji su rođeni 1.1."

- Pokrivamo jako veliko područje, a radi se o tome da imamo mnogo šume, imamo taj planinski masiv Plješevica, a na Bugaru imamo dosta neprohodnih mjesta. Migrantima je svejedno jer oni ne moraju koristiti puteve nego koriste šikare... Oni ukucaju rutu i kako ih navodi Google Maps oni tako idu. Mi granicu štitimo s nedovoljnim brojem ljudi. Ono što nam je maksimalno potrebno je ljudski potencijal - poručio je Trivunić za AA.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh