open-navfaktor-logo
search
Šta se dešavalo
Patrola policije iz RS-a po dogovoru sa Vojnom policijom došla u kasarnu u Rajlovcu da uhapsi vojnika
Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih polova RS-a nisu vršili nikakve pretrese na području Rajlovca kod Sarajeva, niti su pripadnici Žandarmerije bili angažirani na hapšenju pripadnika Oružanih snaga Bosne i hercegovine u kasarni Oružanih snaga BiH na toj lokaciji, saopćili su iz MUP-a RS.
10.11.2021. u 16:24
get url
text
Kasarna Rajlovac

- Radi se o lažnim vijestima. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva medije koji su objavili ove netačne informacije da poštuju novinarski kodeks, da istinito i objektivno informiraju građane, što je i osnovni postulat novinarstva, te da u skladu sa tim principom objave ovaj demanti - navedeno je u saopćenju.

VEZANI TEKST - Jesu li pripadnici Žandarmerije RS-a pokušali ući u kasarnu Rajlovac kako bi uhapsili jednog vojnika?

Portal Istraga.ba objavio je informaciju da su pripadnici Žandarmerije MUP-a RS-a ušli u utorak popodne u kasarnu Oružanih snaga u Rajlovcu kod Sarajeva, pod izgovorom da trebaju uhapsiti jednog vojnika.

No, u dogovoru sa Vojnom policijom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kasarnu je došla patrola policije Policijske stanice Vlasenica.

Oglasili su se iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, čije saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Zbog korektnog informiranja javnosti, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine želi obavijestiti zainteresiranu javnost o sljedećem događaju, koji je prošao bez ikakvog incidenta i nasilnog postupanja te u korektnoj profesionalnoj saradnji nadležnih vojnih i civilnih organa.

Službenici MUP-a RS-a - Policijske stanice Vlasenica kontaktirali su nadležne organe Vojne policije (VP) Oržanih snaga BiH, u utorak 9. oktobra 2021. godine, te upoznali VP da traže pripadnika OSBiH vojnika A. Č. zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje teškog krivičnog djela teško razbojništvo, na području Zvornika.

U kontaktu nadležnih organa VP OSBiH i odgovornih u PS Vlasenica, dogovoreno je da patrola civilne policije PS Vlasenica dođe u kasarnu Rajlovac te priloži dokaze u vezi s osumnjičenim pripadnikom OSBiH.

Istoga dana, patrola PS Vlasenica došla je u kasarnu Rajlovac, no nije imala potpunu dokumentaciju za nadležno postupanje, te im je saopćeno da će vojnik A.Č. po završetku radnog vremena otići u Policijsku stanicu Vlasenica radi davanja izjave na okolnosti navedene u zapisniku.

Dana 10. novembra u 9 sati, A. Č. se dobrovoljno javio u PS Vlasenica u svojstvu građanina, radi davanja izjave na spomenute okolnosti.

Smatramo da je saradnja OSBiH i pripadnika PS Vlasenica u ovom slučaju bila u potpunosti profesionalna i korektna, sukladno pozitivnim zakonskim propisima.
Ovom prilikom želimo istaći da OSBiH inzistiraju na vladavini prava i poštivanju zakona na cijelom teritoriju BiH, naravno i u slučajevima u kojima postoji osnov sumnje da su pripadnici BiH napravili djela za koja trebaju biti procesuirana na odgovarajućim sudskim instancama.

Napominjemo da su sve lokacije OSBiH vojno-kontrolirana područja te se ulazak na njih može provesti samo u vrlo jasno propisanim i definiranim procedurama.

Vrlo jasno želimo naglasiti da nije bilo nikakvog pokušaja kršenja procedura i propisa, a pogotovu nasilnih ulazaka u vojno-kontrolirano područje, odnosno na lokaciju kasarne Rajlovac - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.