Bio je ponosan što je u njegovom ministarskom mandatu donesen Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Bukvarević je u toku agresije na našu zemlju bio pripadnik elitne jednice Armije RBiH "Crni labudovi". Rođen je u Kalesiji 1967. godine.

- Mogu samo reći da mi nedostaje i kao čovjek i kao ministar. Sa njim kao da je umrla i boračka problematika, stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite u FBiH, nažalost. Bez Salke ne bismo imali ni Zakon o demobilisanim borcima. Treba da ga se sjećamo - kazao nam je kratko Šerif Patković, ratni komandant Sedme muslimanske brigade i dobitnik najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", 100-postotni ratni vojni invalid. Patković je bio i na čelu Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Pričali smo i sa Hamzom Krkalićem, koji je svojevremeno bio predstavnik Kampa boraca u Sarajevu i član Radne grupe za donošenje i provedbu Zakona o demobilisanim borcima.

- Po ko zna koji put, ponovit ću, da je ministar Salko živ, već bismo imali egzistencijalnu naknadu za naše saborce-povratnike u RS-u i koji žive u Brčko distriktu. Sa njegovom smrću kao da je sve stalo. Nemamo s kim da razgovaramo. Rahmetli ministar Bukvarević je prije svega bio čovjek, borac koji razumije boračku problematiku. Da li treba da podsjećam kako je on predao mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kako bi se posvetio borcima i njihovim problemima. Prisjetio bih se njegove prezentacije rezultata rada u Ministarstvu za boračka pitanja kada je, rahmet mu duši, rekao kako je njegov najveći uspjeh taj što su borci nakon gotovo deset godina čekanja, dobili Zakon o demobilisanim borcima. Mi moramo dalje nastaviti boriti se za borce, ali s kim i kako, vidjet ćemo - rekao nam je na kraju Krkalić.

U jednom od intervjua za Faktor ministar Salko Bukvarević je rekao kako se ponosi što potječe iz rudarske porodice.

VEZANI TEKST - Salko Bukvarević: Ponosim se što potječem iz rudarske porodice, i meni se kao i svim borcima vraćaju scene iz rata

- Dolazim iz rudarske porodice gdje je i djed rahmetli bio rudar, poginuo je u rudarskoj nesreći. Otac je penziju zaradio u rudniku. Tako da mi u Tuzli često imamo primjer da su porodice rudarske po opredjeljenju. Time se ponosim - kazao nam je tada Bukvarević koji je završio Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli. Tu je magistrirao i doktorirao.

Bukvarević je uz najveće počasti ukopan u haremu Džindijske džamije u Tuzli.