open-navfaktor-logo
search
Očuvanje okoliša
Partnerstvo Coca-Cole i Mercatora za svijet bez otpada
Coca-Coline akcije prikupljanja ambalažnog otpada za recikliranje nastavljaju se u Bosni i Hercegovini i ove godine. Coca-Colin projekat Recikliraj me. Pokloni mi noviživot., u saradnji s partnerom Mercatorom će imati novo, pilot izdanje.
22.05.2023. u 16:29
get url
text
get url
text

Tokom perioda od 03. juna do 29. jula 2023. godine u šest odabranih hipermarketa Mercatora će se prikupljati plastična otpadna ambalaža, a za svaku plastičnu bocu, bez obzira na veličinu, donosioci će dobiti dodatnih 5 Pika bodova na svojoj kartici, čija je protivvrijednost 0.10 KM.

- Kao društveno odgovorna kompanija usmjerena na održivost, partnerstva i inovacije, želimo u Bosni i Hercegovini ukazati na važnost odgovornog i pravilnog odlaganja ambalažnog otpada. Aktivnosti u okviru Coca-Coline inicijative Recikliraj me. Pokloni mi novi život. kao dio globalnog programa Svijet bez otpada usmjerene su na stvaranje novih navika za pravilno odlaganje ambalažnog otpada i na edukaciju o važnosti recikliranja otpada za očuvanje resursa i okoliša. Ovo je jedan od Coca-Colinih projekata u Bosni i  Hercegovini kojima aktivno radimo na iznalaženju i primjeni rješenja vezanih za izazove povezane s ambalažom - naglasio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

Coca-Cola poziva sve građane prikupe i dostave plastične boce u odabrane hipermarkete Mercator širom BiH i dobiju dodatne bodove na svojoj Mercator Pika kartici. Lokacije na kojima će građani moći donijeti plastične boce su: Mercator Ložionička, Mercator Dobrinja, Mercator Mostar, Mercator Tuzla, Mercator Borik, Mercator Brčko.

- Izuzetno sam ponosan jer je Mercator prvi trgovački lanac u Bosni i Hercegovini koji je dijelom veoma značajne inicijative za pokretanje projekta recikliranja ambalažnog plastičnog otpada u saradnji sa našim dugogodišnjim partnerom Coca – Cola HBC. Podizanje svijesti o važnosti očuvanja sredine u kojoj živimo je jedan od dugoročnih ciljeva Mercatora te smo ove godine u našim hipermarketima u pet bh. gradova u saradnji sa Coca – Cola HBC odlučili napraviti punktove za prikupljanje plastične ambalaže i nagraditi kupce koji se odazovu ovoj inicijativi putem dodatnih bodova na Pika kartici.

Vjerujem da će odaziv biti veliki, te da će svi učesnici svoju svijest o važnosti reciklaže proširiti na svoje mikro okruženje, a posebno na mlađe naraštaje – izjavio je Haris Arnautović, rukovoditelj Službe marketinga Mercatora.

Upute za dodatne bodove za odlaganje otpadne plastične ambalaže subotom

Plastičnu ambalažu će biti moguće odložiti u spremnike postavljene na ulazima pobrojanih hipermarketa, svake subote između 9 i 17 sati. Nakon odlaganja plastične ambalaže u spremnike, u zavisnosti od količine, vlasnicima Pika kartica će biti dodijeljeni bodovi. Za svaku plastičnu bocu, bez obzira na veličinu, donosioci ostvaruju dodatnih 5 Pika bodova na kartici, u protivvrijednosti 0.10 KM. Minimalni broj dostavljenih plastičnih boca, po vlasniku Pika kartice, na dnevnoj osnovi je deset (10), a maksimalni sto (100). Prikupljene Pika bodove će biti moguće iskoristiti prilikom prve kupovine
od 15. augusta 2023. godine, u skladu sa pravilima Pika Kartica programa.

Prijatelji pilot-projekta su kompanije Ekopak i Eurobeta, koje osiguravaju pravilno upravljanje ambalažnim otpadom.

Više o projektu: https://bit.ly/45oczLy

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.