open-navfaktor-logo
search
Favorit vladajuća partija
Parlamentarni izbori u Meksiku: Važan test za partiju predsjednika Obradora
U Meksiku se danas održavaju jedni od najvažnijih izbora u historiji te zemlje na kojima se bira 500 zastupnika, koliko ukupno i broji donji dom meksičkog parlamenta.
06.06.2021. u 10:48
get url
text

Današnjim izborima se biraju i vlade u 15 od ukupno 32 savezne meksičke države, a na izborima će biti izabrano više od 20.000 pozicija na lokalnom nivou.

Politička mapa koja je bila na sceni u protekle tri godine će zasigurno biti preoblikovana današnjim izborima i od toga će ovisiti politički diskurs kojeg će meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador slijediti u preostalim godinama mandata.

Više od 93 miliona birača ima pravo na današnjim izborima u Meksiku, što je za četiri miliona više u odnosu na broj registriranih birača sa izbora iz 2018. godine.

Prema predizbornim anketama kompanije Occulus, favorit današnjih izbora je vladajuća partija Morena koju predvodi predsjednik Meksika Lopez Obrador.

Partija Morena ima podršku od 41 posto Meksikanaca i očekuje se da zadrži većinu u donjem domu parlamenta u kojem trenutno ima 60 posto zastupnika, a očekuje se i da formira vlade u devet od 15 saveznih država.

Dvije najjače opozicione partije PRI i PAN su se udružile u alijansu kako bi zajednički pokušale pobijediti vladajuću opciju u Meksiku. Ankete toj alijansi daju šanse za osvajanje 34 posto glasova.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja u Meksiku također su pokazala da rejting predsjednika Lopeza Obradora i dalje stoji iznad 50 posto i da ga nije poljuljala ni pandemija koja je praćena ozbiljnim ekonomskim posljedicama u svijetu.

Međutim, rezultati današnjih izbora bi mogli promijeniti kurs politike koju Lopez Obrador i njegova partija vode u Meksiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.