open-navfaktor-logo
search
Uputili poruke
Parlamentarni izbori u Albaniji: Glasali državni i partijski čelnici
Čelnici albanskih institucija i lideri političkih partija glasali su na parlamentarnim izborima uz poruke da je ovo divan dan kada građani imaju snagu u svojim rukama.
25.04.2021. u 12:39
get url
text

Predsjednik Albanije Ilir Meta glasao je zajedno sa suprugom Monikom Kryemadhi na biračkom mjestu 31 u vrtiću u glavnom gradu Tirani. U izjavi za medije nakon glasanja, predsjednik Meta je rekao da je "danas patriotski čin". Prema njegovim riječima, danas se domovina brani glasom i civilizovanim evropskim ponašanjem, jer kako je rekao cio svijet gleda u Albaniju.

- Napokon je došao ovaj blagosloveni dan, ovaj divni dan. Jednakost pred zakonom garantuje se samo jednakošću pri glasanju, stoga bi svaki građanin Albanije, bez obzira na ono što je jučer doživio, danas trebao slobodno i dostojanstveno glasati za alternativu u koju vjeruje. Pozivam sve da glasaju za alternativu u koju vjeruju - rekao je Meta.

U Tirani je glasao i predsjednik Skupštine Albanije Gramoz Ruci na biračkom mjestu koje se nalazilo u prostorijama Srednje umjetničke škole "Jordan Misja". Ruci je nakon glasanja izjavio da je danas dan građana.

- Danas će pobijediti građanstvo i albanski građani. Mi političari moramo da šutimo, pratimo proces i naravno podvrgnemo se odluci albanskih birača u naredne četiri godine. Danas nema ni pobjednika ni poraženih, danas pobjeđuju samo albanski građani i albansko građanstvo - rekao je Ruci.

Premijer Albanije i lider Socijalističke partije (PS) Edi Rama glasao je zajedno sa suprugom Lindom na biračkom mjestu u školi u selu Surrel u okrugu Tirana, gdje i živi. Rama je u obraćanju medijima rekao da je danas za neširenje negativnih osjećanja prema bilo kome ko svojim glasom izrazi drugačije mišljenje.

- Danas je veoma lijep dan, fantastično sunce. Ne zaboravimo danas i nikada da smo velika porodica u istoj domovini. S druge strane, neka niko ne zaboravi da je demokratija sport bez gledalaca i da svako mora da se spusti na teren i gađa glasom - rekao je Rama.

Predsjedavajući opozicione koalicije i lider Demokratske partije Albanije (PD) Lulzim Basha glasao je u Tirani u pratnji nekih mladih ljudi koji glasaju po prvi put na biračkom mjestu 13 u prostorijama vrtića. U izjavi za medije, Basha je rekao da je danas dan Albanije i dan demokratije.

- Danas je divan dan za našu zemlju, to je historijski dan. To je dan kada svi imamo snagu u svojim rukama, svi Albanci imaju snagu u svojim rukama - rekao je Basha.

Proces glasanja za izbor 140 zastupnika albanskog parlamenta odvija se na 5.199 biračkih mjesta, koja će biti otvorena od 7 do 19 sati. Na ovim izborima, prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa ima 3.588.869 albanskih građana. Na izborima učestvuje 1.841 kandidat za zastupnike, u 12 izbornih jedinica koje odgovaraju okruzima u zemlji.

Prema novom izbornom sistemu, glasači će pored subjekta glasati i za kandidate na osnovu otvorenih lista. Novina ovih izbora je i identifikacija birača biometrijskim dokumentima i pilot projekat elektronskog glasanja u jednoj zoni Tirane.

Trenutne mjere protiv COVID-19 bit će na snazi i na dan izbora, obavezno nošenje maski, održavanje razdaljine i zabrana masovnih okupljanja. Također je na snazi zabrana rada ugostiteljskih objekata i kretanje građana od 22 do 6 sati ujutru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.