Prethodno je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 22. decembra donijelo Odluku o imenovanju Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara glasovima Željke Cvijanović (SNSD), predsjedavajuće Predsjedništva BiH, i Denisa Bećirovića (SDP), člana Predsjedništva BiH. Protiv je bio Željko Komšić (DF), član Predsjedništva BiH. Tu odluku danas trebaju potvrditi zastupnici.

Član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Milan Dunović, zastupnik DF-a, glasao je protiv, dok je član Komisije Nermin Mandra, zastupnik SDA, bio suzdržan.

Kandidatkinja za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovini Borjana Krišto odgovorila je danas na jedino pitanje postavljeno na sjednici Komisije.

Dunović je od nje tražio da Krišto odgovori da li će u svom radu i prilikom predlaganja kadidata za članove Vijeća ministara BiH voditi računa o prioritetima BiH na putu ka NATO-u.

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH u srijedu o imenovanju Krišto, Komšić najavio da će imati nekoliko pitanja

Krišto je kazala da je uvijek bila legalista i kao zastupnica i dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH, ali i kada je obnašala druge dužnosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kaže da je poštovala Ustav BiH i sve zakonske akte.

- Ne želim se referirati se na to iz pitanja jer u ovom trenutku ne znam koga će stranke koalicije predložiti za nove ministre u Vijeću ministara BiH. Znam samo da je tokom razgovora s koalicionim partnerima bilo govora o raspodjeli resora, ali ko će biti predložen u ime koje političke opcije i koje će uvjete i pretpostavke imati, kazat će i sve druge nadležne institucije i agencije koje su također dužne da vode računa o poštovanju zakonskih akata - dodala je Krišto.

Ponovila je da je njena opredijeljenost poštovanje Ustava i zakona BiH.