open-navfaktor-logo
search
Federacija
Parlamentarci zamjerili ministrima u Vladi FBiH: Nedolazak na sjednice se neće više tolerirati
Na posljednjim sjednicama glavna tačka je bio budžet FBiH za 2020. godinu i oni se nisu udostojili da prisustvuju sjednicama, a tolika se sredstva opredjeljuju prema njihovim ministarstvima, govori Alma Kratina
06.01.2020. u 07:17
get url
text
Vlada FBiH

U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme zastupnici, odnosno, delegati imaju velike zamjerke upućene federalnim ministrima jer ne prisustvuju sjednicama domova, pa čak ni kada su tačke u vezi s njihovim resorima na dnevnom redu. Ni šira javnost u protekle četiri godine nije imala priliku da bolje upozna rad i rezultate dobrog broja federalnih ministara, odnosno, ministarstava na čijem su čelu.

Više se neće tolerirati nedolazak ministara na sjednice 

- Na sjednicama Zastupničkog doma FBiH nisam nikada vidjela Zlatana Vujanovića, federalnog ministra trgovine, rijetko ministricu kulture Zoru Dujmović, mada mi je njeno ministarstvo zaista uredno odgovorilo na nekoliko upućenih pitanja. Nisam viđala ni ministricu obrazovanja i nauke Elviru Dilberović. Sjednicama su prisustvovali ministar obrta Amir Zukić, poljoprivrede Šemsudin Dedić kada su bile njegove tačke na dnevnom redu. Bio je i Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike, mada njegovo prisustvo ništa nije značilo što se tiče konstruktivnosti rada - govori nam Alma Kratina, šef Kluba DF-GS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Podsjeća da je praksa nedolaska federalnih ministara na sjednice ovog doma bila prisutna i u prošlom sazivu Doma.

- Ako se ne unose na pravi način u posao koji rade, onda bi barem trebali formalno ispoštovati zastupnike i delegate. Ja mislim da njihov nedolazak u Parlament FBiH je prije svega zaista nepoštovanje ljudi koji sjede u tim klupama. Kod Edina Mušića koji je u proteklom periodu predsjedavao Zastupničkim domom, također je bila takva praksa, ali u ovom mandatu predsjedavajući Mirsad Zaimović je rekao da to neće tolerati, pa vidjet ćemo. Takvo ponašanje ministara je zaista neprimjereno. Na posljednjim sjednicama glavna tačka je bio budžet FBiH za 2020. godinu, i oni se nisu udostojili da prisustvuju sjednicama, a tolika se sredstva opredjeljuju prema njihovim ministarstvima - ogorčena je Kratina i dodaje:

- Ne mogu kao odgovoran čovjek da shvatim da je to moguće, da je to jedno pravilo ponašanja i to ustvari govori o tome gdje smo mi kao društvo i šta je nama postalo općeprihvatljivo - rekla nam je Kratina.

Federalnu vladu čini 16 ministarstava, a na čijem čelu je premijer.

Vlada FBiH je od početka radila u kontinuitetu i vrlo često su držali konferencije za novinare, međutim, može se reći da su se i u takvim obraćanjima javnosti pojedini ministri rijetko ili nikada viđali. Nisu nalazili za shodno da javnost upoznaju sa svojim, odnosno, radom ministarstava na čijem su čelu, i za što su odlično plaćeni. Tako, da nije bilo drastičnog poskupljenja goriva u Federaciji BiH u junu 2018. godini, ne bismo ni znali kako izgleda federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

U javnosti gotovo da nije bilo ni Josipa Martića, koji je na čelu prostornog uređena, kao ni Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva. U posljednje vrijeme svi su zaboravili da postoji federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

Ni zastupnicima ne odgovaraju na pitanja 

Pravo umijeće je od njih bilo u proteklom periodu dobiti informacije za koje su zainteresirani građani, pa na novinarske upite se znalo čekati dosta vremena jer uvijek je tu bilo obrazloženje o "prezauzetosti" ministara ili njihovoj odsutnosti. Naravno, mnogo je pitanja ostalo i bez odgovora.

Kratina kaže da su i zastupnici znali biti uskraćeni za odgovore iz ministarstava.

- Ima situacija kada mi parlamentarci po tri puta postavljamo ista pitanja ministarstvima u ime građana jer nam ne odgovaraju. Ministarstvu zdravstva sam u dva-tri navrata uputila zaista ozbiljna pitanja, pa sam iz trećeg puta dobijala odgovor. Generalno, dešava se zastupnicima da brzo ne dobiju odgovore ili da ih uopće ne dobiju. Na kraju, dok ne bude transparentnosti u tolikoj mjeri, zaista da se može pratiti rad ministara, ostavlja se uvijek prostor da se šire informacije o nečemu što ne žele ministri da se zna o njihovom radu - kazala je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.