open-navfaktor-logo
search
Potočari
Parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva posjetili Memorijalni centar Srebrenica
Predvođeni parlamentarkom Aliciom Kearns, danas su međustranački parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva Fleur Anderson, Tony Lloyd, Alyn Smith, Karen Bradley, Martin Vickers, Dave Doogan i Bob Stewart posjetili Memorijalni centar Srebrenica.
11.06.2022. u 16:33
get url
text
Britanski paramentraci u posjeti

Sa njima u posjeti bio je i britanski ambassador u Bosni i Hercegovini Matt Field. Oni su nakon kraćeg sastanka sa direktorom službe Memorijalnog centra Srebrenica, dr. Emirom Suljagićem, u njegovoj pratnji obišli stalne postavke Centra uključujući izložbe "Koracima onih koji ni(su) prešli" i video izložbu "Srebrenica: Naša priča" nakon čega su vidjeli i lokaciju u bivšoj fabrici akumulatora na kojoj su još uvijek vidljivi konopci pomoću kojih su neke od izbjeglica pokušale počiniti samoubistvo u danima između 11. i 13. jula 1995. godine, koliko su boravili u tom prostoru.

Parlamentarci su nakon obilaska sadržaja Memorijalnog centra razgovarali sa mladim uposlenicima i volonterima Centra. O već završenim ali i trenutnim projektima na kojima rade razgovarali su sa mladim dizajnerima, IT stručnjacima, indekserima, Misalom Muharemović, Neinom Mustafićem i Mevlijom Bećirović, koji rade na projektima usmene historije i razvoja aplikacija relevantnih za ovu instituciju ali i volonterima koji su u Memorijalni centar došli iz Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva, Dennisom Miskićem i Georgiom Konstandiem.

Parlamentarci su kroz razgovor ukazali na važnost misije Memorijalniog centra i njegovog postojanja ali i poslova koje ovi mladi ljudi obavljaju u samom Centru.

Britanski ambasador Matthew Field dobio je priznanje "Prijatelj Memorijalnog centra", nagradu te institucije kojom se potvrđuje njegov rad i podrška instituciji Memorijalnog centra Srebrenica za vrijeme trajanja njegovog mandata na poziciji ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini.

- Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je projekt "Istina, dijalog, budućnost", koji je postao temelj za pretvaranje Memorijalnog centra Srebrenica u središnju instituciju muzejskog i istraživačkog rada o genocidu i ratu u BiH, ali istovremeno i okosnicu za pružanje prilika mladima, podizanje globalnog značaja, te izgradnju trajnih partnerstava širom svijeta - poručuju iz Memorijalnog centra.

Ističe se da je Field osigurao, svojom stalnom posvećenošću aktivnostima Memorijalnog centra, da Ujedinjeno Kraljevstvo bude prepoznato "kao jedna od najvažnijih država-partnera Bosne i Hercegovine i našeg naroda na memorijalizaciji genocida u Srebrenici".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.