Parlament: "U 2017. godini je u BiH investirano između 800 i 950 miliona KM"

objavljeno: 31.01.2018. u 13:02

Informacijom o stanju u oblasti stranih direktnih investicija u Bosni i Hercegovini, zasnovanom na materijalu Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA), nastavljena je 55. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zastupnicima se obratio direktor FIPA-e Gordan Milinić, koji je naglasio da je informacija izgubila na aktuelnosti jer datira još od septembra prošle godine.

- Mi smo dobili podatke, koji nisu stavljeni u materijali, za šest mjeseci 2017. u odnosu na isti period 2016. godine je zabilježen porast stranih investicija od 68 posto. Za devet mjeseci 2017. godine u odnosu na devet mjeseci 2016. godine je zabilježen porast za 60 posto – kazao je Milinić.

U prvih devet mjeseci prošle godine je, na osnovu podataka Centralne banke BiH, zabilježeno oko 700 miliona KM direktnih stranih investicija. Prema preliminarnim podacima FIPA-e, u čitavoj 2017. godini je zabilježeno između 800 i 950 miliona KM direktnih stranih investicija, a tačne podatke ćemo imati u martu ove godine. Prema potpisanim ugovorima u prošloj godini, naglasio je direktor FIPA-e, prošla godina je najuspješnija u historiji.

- To je porast koji još nije zabilježen od vremena svjetske ekonomske krize – dodao je Milinić.

Rad FIPA-e u prošloj godini je, tvrdi Milinić, prepoznat na svjetskom nivou, što potvrđuju međunarodna priznanja. Milnić je pozvao Vijeće ministara BiH da podrži akciju „Invest in BiH“.

- Moramo da popravimo imidž u svijetu i da kažemo stranim investitorima da ovdje nema strahova i da su naše investicije sigurne. Mi moramo reći svijetu da je BiH otvorena za strane investicije – izjavio je Milinić.

On je naglasio da Srbija daje 7.000 eura podsticaja za svako otvoreno radno mjesto te da BiH mora slijediti slične korake u stimuliranju stranih investitora.

- Vidjeli ste da je Srbija već na 2,5 milijardi eura, a to je isključivo rezultat stimuliranja – pojasnio je Milinić.

Nakon istupa Milinića, uslijedila je rasprava u kojoj su uglavnom učestvovali zastupnici SNSD-a, koji su se kritički odnosili prema radu FIPA-e. Podsjećanja radi, Milinić je glavni akter afere "kilogram zlata", u kojoj je optužio predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je od ruskog biznismena na poklon primio kilogram zlata.