Velika Britanija

Parlament: Odlaže se konačno rješenje o Brexitu

Objavljeno: 19.10.2019. u 16:17

Poslanici u Parlamentu Velike Britanije glasali su za odlaganje odluke o tome hoće li podržati dogovor o Brexitu s Evropskom unijom, čime su spriječili plan Vlade za napuštanje evropskog bloka 31. oktobra sa ili bez sporazuma

FOTO: Xinhua

Poslanici u Parlamentu Velike Britanije glasali su za odlaganje odluke o tome hoće li podržati dogovor o Brexitu s Evropskom unijom, čime su spriječili plan Vlade za napuštanje evropskog bloka 31. oktobra sa ili bez sporazuma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na posebnoj sjednici Parlamenta na kojoj se raspravljalo o sporazumu koji je premijer Boris Johnson postigao u četvrtak sa liderima EU i koji je trebao biti raatifikovan, poslanici su umjesto toga glasali 322 na prema 306 da usvoje amandman, dok se ne usvoji zakonski okvir za glasanje i kasnije provedbu sporazuma.

Amandman je predložio bivši konzervativni poslanik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May i koji tvrdi da podržava Johnsonov sporazum. Međutim, amandmanom želi osiguranje kako Johnson ne bi mogao provesti Brexit bez sporazuma.

Izglasavanje predstavlja veliki udarac premijeru Johnsonu i znači da mora tražiti od EU da odgodi izlazak Velike Britanije. Amandman, koji je danas usvojen, obvezuje ga da to učini ukoliko dogovor ne bude usvojen do subote. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije