Subota, 10.12.2022.
h

Parlament FBiH: Zastupnički dom odobrio izmjene Zakona o radu

Današnje zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završeno je prihvatanjem većinom glasova Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, čiji je predlagač Federalna vlada.

Danas je obavljeno samo glasanje o tom aktu jer je zastupnička rasprava održana ranije, na sjednici iz prošlog mjeseca.

Nijedan pa i ovaj akt ne može stupiti na snagu ako ga ne podrži i Dom naroda u čijem je najavljenom dnevnom redu za sutrašnju sjednicu.

Predsjedavajući Zastupničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Ismet Osmanović, obrazlažući zašto je došlo do izmjena dosadašnjeg akta, novinarima je danas rekao da su za godinu njegove primjene već uočene određene stvari koje je trebalo popravljati, pa su novim bolje riješena pitanja zaštite radničkih prava, kao i samih poslodavaca, prijava na penziono i zdravstveno osiguranje, prava na platu.

- Radi se o odredbama koje idu u prilog radnika i na bolji način reguliraju ove i druge stvari - rekao je  Osmanović.

Nakon što je većinom glasova Zastupnički dom odobrio zakonske izmjene, šef Zatupničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Elvir Karajbić je kazao da navedeni zakon predstavlja "ustupak Stranke demokratske akcije Hrvatskoj demokratskoj zajednici“.

- Neprihvatljivo je da Federalna inspekcija rada, po ovom zakonu (amandmanu HDZ-a koji je prihvatila Vlada), neće moći vršiti kontrolu rada nacrno za kantonalna preduzeća, već samo kontrolu u javnim preduzećima koja su na nivou Federacije - rekao je Karajbić.

Predsjedavajući Kluba SDA Ismet Osmanović, kojeg su novinari zamolili da prokomentira ove tvrdnje šefa Kluba SDP-a, rekao je da, "što se tiče Federalne inspekcije i nadležnosti, nikakav dogovor SDA ne postoji s Hrvatskom demokratskom zajednicom“.

- Vlada je jednostavno prihvatila amandman HDZ-a, odnosno izmijenila prvobitni prijedlog zakona u kojem je bilo rečeno da federalna i kantonalna inspekcija imaju nadležnost na teritoriji cijele Federacije. Taj član je izmijenjen prihvatanjem navedenog amandmana  - riječi su Ismeta Osmanovića.

On dodaje da kao parlamentarna većina, Klub SDA podržava odluku Vlade, ali i da će zahtijevati da se dodatnim izmjenama bolje i preciznije definira nadležnost federalnih inspekcija u svim oblastima, ne samo u oblasti rada.

Osmanović smatra kako je bolje da federalna inspekcija ima nadležnost na cijeloj teritoriji Federacije, a još bolje da to može raditi u saradnji s kantonalnim inspekcijama.

U tekstu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH između ostalog je propisana dužnost poslodavcu da radniku, uz pisani dokaz, dostavi fotokopije prijava na obavezno osiguranje u roku od 15 dana od dana zaključivanja ugovora o radu, odnosno početka rada, kao i svake promjene osiguranja koja se tiče radnika.

Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, mogu se utvrditi povoljnija prava od prava utvrđenih ovim zakonom.

- Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ovim zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo - navedeno je u tekstu izmijenjenog zakona.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača ranije je izjavio da novi zakon propisuje i da se zapošljavanje u javnim preduzećima mora obavljati putem konkursa, a ne na osnovu preporuka i drugih načina.

Precizirane su odredbe koje se odnose na plaću, radni učinak te pojašnjene odredbe koje se tiču nadležnosti Federalne inspekcije. Kod kaznenih odredbi, uređene su pojedine odredbe u smislu da su primjenjivije za inspekcije rada, ustvrdio je ministar.

Dosadašnji zakon o radu je trebalo mijenjati i dopunjavati da bi se što bolje primijenio u poslovni ambijent Federacije BiH i omogućio što pravičniju i efikasniju zaštitu prava radnika te olakšao i ubrzao proces kolektivnog pregovaranja i onemogućio eventualne zloupotrebe, obrazložio je predlagač, Federalna vlada.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh