open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Parlament FBiH: Za PDA nepotrebna rasprava o rezervnoj policiji RS-a, Naša stranka i HDZ imaju isti stav
Sabini Ćudić se obratio zastupnik SDA Salmir Kaplan, poručivši joj da bude hrabra i otvoreno kaže ono što je mislila, i što se moglo zaključiti iz njenog izlaganja
14.05.2019. u 12:33
get url
text

Usložnjavanje sigurnosne situacije u oblasti unutrašnje sigurnosti, a u vezi sa aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava entiteta RS tema je vanredne sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta koja je jučer počela, a danas je nastavljena u Sarajevu.

Na početku sjednice predsjedavajući Komisije za sigurnost ovog doma Damir Mašić prezentirao je zaključke koji su ranije, kako je rekao, jednoglasno usvojeni na sjednici Komisije. Naglasio je da su toj sjednici prisustvovali federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, kao i predstavnici FUP-a i međunarodnih organizacija.

{$galerijaFotografija}

Nakon toga je pročitao četiri zaključka, kojim se pored ostalog traži od domaćih i međunarodnih institucija da zaustave antidejtonske aktivnosti kojima se predviđa formiranje rezervnog sastava u RS-u, da se izvrši procjena sigurnosno-političke situacije, da se popuni aktivni policijski sastav i omogući njihovo opremanje, te na kraju, ukoliko RS ne obustavi svoje aktivnosti, da Federacija BiH poduzme adekvatne mjere na zaštiti svih građana što bi, kako je kazao,  u krajnoj mjeri moglo značiti i formiranje rezervnog sastava policije.

Šefica Kluba DF-a Alma Kratina naglasila je da ovaj klub ima prijedlog svojih zaključaka te traži da se i o njima izjašnjava, a šef Kluba SDA Osman Ćatić predložio je da se po okončanju sjednice sastane kolegij i pokuša usaglasiti sve predložene zaključke.

Nihad Čolpa, također član Klub DF-GS, rekao je da se jučer, dok je Zastupnički dom raspravljao o ovoj temi, desilo nešto što je svima promaklo, a radi se o tome, kako je rekao, da je "EUFOR izašao sa stavom da nema kapaciteta da se umiješa i sačuva mir ukoliko bi došlo do sukoba u BiH".

Šef Kluba HDZ-HNS Mladen Bošković rekao je da oni apsolutno podržavaju popunjavanje policijskog sastava i opremanje policijskih struktura na način kako to dopuštaju Ustav i zakoni u BiH, ali da se protive donošenju zakona kojima bi se išlo u smjeru formiranja rezervnog sastava.

Sabina Ćudić, šefica Kluba Naše stranke, naglasila je da redovni sastavi nisu popunjeni niti opremljeni adekvatno, te da to treba biti osnovni zadatak. Ponovila je ranije izneseni podatak da u FUP-u nedostaje svaki treći policijski službenik, a u KS svaki četvrti. Također, konstatirala je da bi prije "utrke sa RS-om" u vezi s formiranjem rezervnih sastava, prvo trebalo opremiti i obučiti redovni sastav.

Potom joj se obratio zastupnik SDA Salmir Kaplan, poručivši joj da bude hrabra i otvoreno kaže ono što je mislila i što se moglo zaključiti iz njenog izlaganja.

- Budite hrabri i recite ono što se iz vašeg izlaganja moglo zaključiti, a to je da kao ni HDZ nećete podržati zakon o formiranju rezervnog sastava ukoliko dođe to toga - kazao je Kaplan. 

Zastupnik PDA Husein Topčagić rekao je da zakon u RS-u kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava još nije ni usvojen, te da bi o ovom pitanju trebalo razgovarati tek kada se takav zakon usvoji. Dodao je da je PDA, odnosno šefica Kluba Elzina Pirić bila protiv održavanja ove vanredne sjednice jer smatraju da je bespotrebno dodatno uznemiravati građane i dovoditi tako do dodatnog iseljavanja mladih na Zapad.

Parlament Federacije 14.05.2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.