Nedjelja, 25.10.2020.
h

Parlament FBiH: Usvojen Nacrt zakona o turizmu

Jedan od akata podržanih prije prekida današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je Nacrt zakona o turizmu u FBiH.

Obrazlažući nacrt, resorna federalna ministrica Edita Đapo je podsjetila da je Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma proglašen neustavnim u julu 2014. godine. Resorno ministarstvo je nakon detaljnih analiza zaključilo da bi, osim na tom zakonu, trebalo raditi i na zakonu o turističkoj djelatnosti, koji je već bio zastario, dodala je ona.

- Objedinili smo ta dva zakona u jedan novi, zakon o turizmu, kako bismo to harmonizirali s drugim zemljama i zahtjevima Evropske unije te Svjetske trgovinske organizacije - istaknula je ona.

Najavljeni novi zakon, po njenim riječima, reguliše planska dokumenta koje Federalna vlada treba da donese, način rada turističkih agencija te uspostavu jedinstvenog registra agencija i turističkih vodiča u FBiH. Jedna od novina vezana je za polaganje ispita turističkih vodiča.

- Naš prijedlog je da postoji ispit za turističkog vodiča FBiH, koji će raditi na cijelom području Federacije - pojasnila je i dodala da je ostavljena mogućnost da svaki kanton organizira ispit za vodiča na njegovom području.

Zastupnici Zastupničkog doma su uoči prekida sjednice, također, odobrili zaduženja Federacije po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj radi realizacije projekta modernizacije cesta u FBiH te zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj radi realizacije projekta obnove nakon poplava.

Odobreni su većinom glasova i izvještaj o prošlogodišnjem radu Regulatorne komisije za energiju (FERK), te finansijski plan ove komisije za narednu godinu.

Sjednica je prekinuta popodne jer je, po riječima predsjedavajućeg Doma Edina Mušića, veći broj zastupnika želio da se pridruži skupu podrške Halepu i narodu Sirije. Naredno zasjedanje je Mušić najavio za utorak.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh