open-navfaktor-logo
search
Poboljšanje zakona
Parlament FBiH sutra o biomedicinski potpomognutoj oplodnji
Na 32. sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je planirana za sutra, zastupnici će razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom koji je Vlada FBiH uputila po skraćenom postupku u parlamentarnu proceduru.
26.04.2022. u 11:55
get url
text

Kako podsjećaju iz Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu, ovaj Zakon je usvojen 2018. godine ali će zbog potreba parova koji ne mogu imati djecu prirodnim putem i činjenice da biomedicinski potpomognuta oplodnja zahtijeva značajna finansijska izdvajanja doći do izmjena i poboljšanja ovog zakona.

- Od samog početka mandata u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Klub Stranke demokratske akcije je podnio nekoliko zaključaka, incijativa i urgencija kojima je tražena adekvatna primjena postojećeg Zakona i poboljšanje u segmentu u kojem je to i dostavljeno u ovoj izmjeni Zakona. Da bi ovaj Zakon bio najbolje implementiran i ispunio cilj zastupnica Adisa Kokić-Hinović (SDA) je u parlamentarnu proceduru uputila set zaključaka kojim se detaljnije definišu pitanja obima usluga, načina prijave i svih drugih pitanja vezano za biomedicinski potpomognutu oplodnju. Ovo je veliki iskorak naprijed, s obzirom da će predloženim izmjenama i dopunama troškovi postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje u cjelosti biti finansirani iz budžeta Federacije BiH, za razliku od ranije kada je finansiranje bilo iz budžeta kantona putem Zavoda zdravstvenog osiguranja - navodi se u saopćenju Kluba zastupnika SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.