Parlament BiH: Oboreni HDZ-ov i SDA-ov prijedlog Izbornog zakona BiH

objavljeno: 31.01.2018. u 16:04

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjasnio se o prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri. 

Najprije su se zastupnici glasanjem izjasnili o HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona, koji je prethodno dobio podršku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Od 40 prisutnih zastupnika, njih 29 je glasalo protiv, a 11 za, te prijedlog kojeg je u parlamentarnu proceduru formalno uputio Klub Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nije dobio potrebnu podršku. 

Za usvajanje ovog zakonskog rješenja su glasali samo zastupnici HDZ-a BiH i SNSD-a, dok su ostali zastupnici bili protiv.

Rezultati glasanja o prijedlogu HDZ-a BiH

Istu sudbinu je doživio i prijedlog kojeg je u parlamentarnu proceduru uputila SDA. Od 41 prisutnog zastupnika, njih 33 je glasalo protiv, sedam se izjasnilo za usvajanje ovog zakonskog rješenja, dok je jedan zastupnik bio suzdržan. Za usvajanje ovog prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona su glasali samo zastupnici SDA.


Rezultati glasanja o prijedogu SDA

Ustavni sud BiH je, podsjećanja radi, krajem 2016. godine po apelaciji Bože Ljubića donio odluku po kojoj su određene odredbe Izbornog zakona BiH ocijenjene kao neustavne te su kao takve izbrisane iz postojećeg Izbornog zakona. Te odredbe se odnose na način popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Parlamentarna skupština BiH je dužna do raspisivanja izbora, odnosno do mjeseca maja ove godine, prilagoditi Izborni zakon odluci Ustavnog suda. U protivnom je implementiranje oktobarskih izbora upitno.

Prijedlog kojeg je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ BiH, stav je većine zastupnika, dodatno produbljuje diskriminaciju u BiH, s obzirom da predstavnici konstitutivnih naroda iz pojedinih kantona ne bi imali priliku biti birani u Dom naroda Parlamenta FBiH, a isti ne podrazumijeva i provedu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetima "Sejdić i Finci", "Pilav" i "Zornić".