Park "Husky": Nova turistička atrakcija Moskve

objavljeno: 04.02.2018. u 12:21

Park “Husky“ nedaleko od centra Moskva sve veća je turistička atrakcija, a posjetioci imaju priliku saznati mnogo o životu u dalekom Sibiru i upoznati se sa sibirskim psima.


Nomadi sa sjevera Sibira posjetiocima predstavljaju tradiciju i način života na hladnom Sibiru, a posebnu radost u parku doživljavaju djeca koja imaju priliku da se provozaju na sankama koje vuku sibirski psi, javlja Anadolu Agency.

Vjerski rituali, šatori, svojstvene tehnike lova i ribolova sastavni su dijelovi sibirske tradicije koju turisti u moskovskom parku mogu upoznati iz prve ruke, a da ne idu na skupo putovanje u tu dalekoistočnu regiju.

Kustos u parku Elena Kuzmina za AA je kazala da sibirski psi spadaju u red radnih pasa koji mnogo vole ljude i da to mogu osjetiti svi posjetioci, a posebno oni najmlađi.

- Pse hranimo jakim smjesama hrane u kojima je mnogo ribe. Otporni su na ekstremne hladnoće, ali mogu se adaptirati i na toplije vremenske uvjete - kazala je Kuzmina.

Olit Tevlyanaut posjetiocima predstavlja tradiciju sibirskog naroda, a za AA je kazao kako se svi posjetioci zaprepaste teškim uvjetima života i kulturom tog naroda.

Kara Rusalieva je jedna od posjetitelja parka koja je kazala da je puna utisaka nakon što je vidjela sibirske pse i neke segmente života ljudi na Sibiru.

- Zaintrigirana sam i svakako bi voljela posjetiti Sibir, ali malo se i bojim zbog ekstremnih vremenskih uvjeta u toj regiji. Ovo je odlična prilika da saznamo nešto o kulturi te regije - kazala je Rusalieva.