open-navfaktor-logo
search
Veliki neredi
Pariz: Povrijeđen 31 policajac u nasilju pristalica terorističke organizacije PKK
Najmanje 31 francuski policajac povrijeđen u nasilju koje su u glavnom gradu Parizu izazvale pristalice terorističke organizacije PKK, potvrdio je šef pariske policije Laurent Nunez, prenosi Anadolu Agency (AA).
24.12.2022. u 20:30
get url
text
Neredi u Parizu

Pristalice terorističke organizacije PKK okupile su se danas oko podne na Trgu Republike u Parizu u znak protesta zbog oružanog napada u kojem su jučer poginule tri osobe u glavnom gradu Francuske.

U razgovoru za francuski kanal "BFMTV", Nunez je izvijestio da su pristalice PKK-a okupljene danas u Parizu vršile nasilje, te da su 31 policajac i jedan demonstrant povrijeđeni tokom incidenta.

Naveo je da je tokom nasilja uništeno mnoga vozila i 15 izloga, a da su vatrogasci došli na teren da ugase zapaljenu robu. Potvrđeno je također da je tokom intervencije policije privedeno 11 osoba.

Tokom demonstracija u Parizu, agresivne pristalice PKK-a, gdje su kod većine lica bila prekrivena maskama, na ulicama su napravile stanje nalik na ratno, uništili su autobuske stanice i zapalili mnoge automobile i motocikle.

Napadači, koji su palicama u rukama razbili stakla i retrovizore, vozila su učinili neupotrebljivim. Iznenađujuća je bila vrlo ograničena intervencija francuske policije, a intervenisalo se tek ponekim suzavcem.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin, koji je jučer stigao na lice mjesta, rekao je da nema definitivnih informacija o desničarskom ekstremizmu napadača, koji je ubio tri osobe.

- Iako je napadač namjerno gađao strance, ne može se reći da su Kurdi posebno ciljani - rekao je Darmanin.

Nakon jučerašnjeg Darmaninova govora na mjestu događaja, pristalice terorističke grupe PKK koje tvrdie da je napad u 10. pariskom okrugu bio usmjeren protiv njih, napale su policiju u tom području i oštetile vozila i trgovine na ulici.

Naoružani 69-godišnji napadač "William M." pucao je u petak u Parizu ubivši najmanje tri osobe, a ranivši još tri, javilu su istog dana lokalni mediji.

Priveden je muškarac star 69 godina, koji je otvorio vatru iz oružja na prolaznike u ulici Enghien, u 10. pariškom okrugu.

Vlasti su saopćile da je osumnjičeni u prošlosti izveo dva napada, uključujući jedan na ljude koji su boravili u šatorima u Parizu te da je nedavno pušten na slobodu. Pokrenuta je istraga za ubistvo, pokušaj ubistva i namjerna djela oružanog nasilja, te je navedeno da će biti ispitane sumnje na rasističke motive napada.

{$galerijaFotografija}

Pariz neredi
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.