open-navfaktor-logo
search
Uspjeh naučnika
Paralizirani miševi ponovo prohodali
Naučnici sa univerziteta Ruhr u Bochumu, Njemačka, omogućili su miševima paraliziranim nakon povreda kičmene moždine da ponovno hodaju.
25.02.2021. u 20:06
get url
text
Miš bijeli
Miš bijeli

Paralizirani glodari koji su se liječili počeli su hodati nakon dvije do tri sedmice, rekao je jedan naučnik.

Povrede kičmene moždine kod ljudi, često uzrokovane sportskim ili saobraćajnim nesrećama, čine ih paraliziranima jer nervna vlakna - koja prenose informacije između mišića i mozga - nisu sposobna opet izrasti.

No istraživači sa univerziteta Ruhr uspjeli su stimulirati nervne stanice paraliziranih miševa na regeneraciju pomoću dizajnerskog proteina.

- Posebnost naše studije je da se protein ne koristi samo za stimuliranje onih nervnih stanica koje ga same proizvode, već se i dalje prenosi (kroz mozak) - rekao je šef tima Dietmar Fischer za Reuters i dodao:

"Na taj način, relativno malom intervencijom potičemo obnovu velikog broja živaca i to je u konačnici razlog zašto miševi mogu ponovo hodati. Paralizirani glodari koje smo liječili počeli su hodati nakon dvije do tri sedmice. Moramo također vidjeti djeluje li naša metoda na veće sisare. Na primjer na pse ili primate. Ako kod njih djeluje, morali bismo biti sigurni da je terapija sigurna i za ljude. Ali to će sigurno potrajati mnogo, mnogo godina."

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.