open-navfaktor-logo
search
Pariz
Parada na Dan pada Bastilje: "Leteći čovjek" glavna atrakcija
Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokazao je na paradi povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje odbrambene kapacitete Evropske unije (EU) isticanjem u prvi plan evropsku vojnu saradnju
14.07.2019. u 20:59
get url
text

Povodom obilježavanja najvažnijeg nacionalnog praznika u Francuskoj, Dan pada Bastille, u Parizu je upriličena vojna parada.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokazao je na paradi povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje odbrambene kapacitete Evropske unije (EU) isticanjem u prvi plan evropsku vojnu saradnju.

Zastave deset zemalja članica Evropske inicijative za intervenciju, istaknute su na današnjoj vojnoj paradi u aveniji Jelisejska polja u Parizu.

Iako su prisutni na paradi imali priliku svjedočiti defileu više od 4.000 pripadnika oružanih snaga, 69 aviona i 39 helikoptera, najveću pažnju privukla je spektakularna scena "letećeg čovjek" u kojoj je džet-ski šampion Franky Zapata letio na svom "Flyboardu".

{$galerijaFotografija}

Osim domaćina, predsjednika Emmanuela Macrona, defile su gledali i njemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i drugi gosti.

Dan pada Bastille je nacionalni praznik u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine kada je pala Bastilla, zloglasna tamnica koja je od 14. stoljeća služila kao zatvor.

Revolucionarne snage osvojile su zloglasnu tvrđavu Bastille u pariškom predgrađu Saint Antoine, a tako je i počela Francuska revolucija koja je promijenila Francusku i Evropu.

Ta revolucija označava epohu slobode od feudalnog pritiska i nepravednosti, ukidanje formi ovisnosti i osobne neslobode ljudi.

"Leteći čovjek" na paradi u Parizu, 14.07.2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.