open-navfaktor-logo
search
Zanati
Papuče iz Sanskog Mosta oduševile i Arape
Papudžijski zanat bio je u prošlosti tradicija brojnih zanatlija na području Unsko-sanskog kantona, a danas se njime bave samo rijetki, poput Emire Talić iz Sanskog Mosta.
07.05.2021. u 08:41
get url
text

Ona izrađuje tradicionalne bosanske papuče, muške, ženske i dječije, kao i drvene klompe, a u poslu joj pomaže suprug Elvis. Kaže kako je na ideju da se bavi ovim zanatom došla prije osam godina, a nakon što je sakupila novac za potrebne mašine, registrovala je obrt i započela proizvodnju. Za kratko vrijeme njene papuče, koje su obojene daškom prošlosti i tradicije ovih prostora, pronašle su put do brojnih kupaca. Papuče prave od kvalitetnog i dugotrajnog materijala.

- Za izradu jednog para potroši se i do tri sata, a na kraju dosta toga zavisi od narudžbe i onoga što mušterija želi - kaže Emira za Nezavisne.

Dodaje kako svaki papudžija ukrašava papuče na sebi svojstven način, a da su njene uljepšane karakterističnim zlatnim i srebrnim nitima, te različitim motivima, a pored upotrebne vrijednosti, mogu poslužiti i kao vrijedan dar. Mogu se naći u svim veličinama i bojama. Ova vrijedna zanatlijka dva puta je kao predstavnik BiH sudjelovala na prestižnom privrednom sajmu koji se svake godine održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su predstavili svoje proizvode i uspostavili poslovne veze. Arapi su bili oduševljeni dizajnom i udobnošću bosanskih papuča.

- Njihova obuća je vrlo jednostavna, mahom nose papuče i sandale, vrlo rijetko cipele. Karakteristično je to što je veličina brojeva obuće koju nose vrlo ujednačena, kako kod muškaraca, tako i kod žena - veli Emira.

Vrijeme pandemije koronavirusa donijele su poteškoće u poslu kojim se bavi.

- Prije svega to je izostanak naših ljudi iz dijaspore koji su najbolje mušterije. Vrijeme je takvo da je kupaca sve manje, a pomoć države je slaba i nedovoljna - kazala je, no i dodala kako se ipak nada boljim danima kada će biti i više posla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.