Papa Franjo naredio je "temeljitu istragu" svih dokumenata koji se nalaze u vatikanskim uredima, a odnose se na osramoćenog američkog kardinala Theodorea McCarricka, što je prvi odgovor Svete Stolice na optužbe podignute protiv njega.

U dokumentima iz avgusta nadbiskup Carlo Maria Vigano, bivši vatikanski ambasador u SAD-u, kaže da je Papa godinama znao za nedolično McCarrickovo seksualno ponašanje prema odraslim sjemeništarcima, ali da nije ništa poduzeo.

McCarrick je u julu postao prvi kardinal koji je podnio ostavku na dotadašnju funkciju u vodstvu crkve pošto su odvojene istrage pokazale da su izjave po kojima je spolno zlostavljao šesnaestogodišnjeg mladića vjerodostojne.

U saopćenju Vatikana objavljenom u subotu stoji da bi istraga koja se vodi protiv McCarricka mogla pokazati da su "tada poduzeti koraci koji nisu u skladu s aktuelnim pristupom Crkve ovakvim problemima".

U sopćenju iz avgusta Vigano optužuje brojne aktuelne i bivše visoke vatikanske i američke svećenike koji su prikrivali McCarrickov slučaj. Tada je pozvao Papu da odstupi s dužnosti.

- Odsad više nije prihvatljivo da se prema biskupima koji su počinili ili su prikrivali zlostavljanja ponaša drugačije nego prema svećenicima koji su počinili ista zlodjela - saopćio je Vatikan.