U 45 minuta dugoj konferenciji za novinare u avionu kojim se vraćao iz Kazahstana gdje je učestvovao na Kongresu vođa svjetskih i tradicionalnih religija Papa je odgovarao na pitanje je li moralno ispravno da zemlje šalju oružje Ukrajini.

- To je politička odluka koja može biti moralna, moralno prihvatljiva - rekao je.

Objasnio je načela Rimokatoličke crkve o "pravednom ratu" koji dopušta proporcionalno korištenje smrtonosnog oružja u samoodbrani od agresorske nacije.

- Samoodbrana ne samo da je legalna već je i izraz ljubavi za domovinu. Oni koji brane (nešto), to i vole. Ukrajina bi trebala pregovarati s državom koja je na nju izvela napad iako je to uvijek teško s državom koja je počela rat. Ne bih isključio dijalog ni s jednom silom koja je u ratu, čak ni s agresorom… Ponekad morate početi takav dijalog. Činite to tako da začepite nos, ali mora se - rekao je papa Franjo i dodao:

- Dijalog je uvijek korak naprijed, ispruženih ruku, uvijek. U protivnom zatvaramo jedina razumna vrata prema miru. Ponekad (agresor) ne prihvaća dijalog. Kakva šteta. No dijalog uvijek treba provesti ili barem ponuditi. A to čini dobro onome koji ga ponudi.