open-navfaktor-logo
search
"Mir je jači od rata"
Papa Franjo u Mosulu predvodio misu za žrtve terorističke organizacije ISIL
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo, koji boravi u četverodnevnoj posjeti Iraku, posjetio je grad Mosul gdje je predvodio misu za žrtve terorističke organizacije ISIL.
07.03.2021. u 11:55
get url
text

Trećeg dana posjete Iraku, papa je nakon boravka u Erbilu stigao u Mosul, gdje je posjetio crkvu Al-Tahira, koju su 2014. godine uništili pripadnici terorističke organizacije ISIL. Papa Franjo se tokom posjete crkvi pomolio za žrtve terorističkih napada. 

Istakao je kako se molio za sve žrtve neprijateljstva i rata. 

- Oluja u ovoj zemlji, kolijevci civilizacije, uzrokovala je uništavanje bogomolja kršćana i muslimana. Ljudi su raseljeni i ubijani. Danas smo svjesni činjenice da je mir jači od rata - rekao je papa Franjo, te dodao: "Pogrešno je objavljivati ​​rat u Njegovo ime. Jer, ako je Bog ljubav, nije ispravno da mrzimo svoju braću."

Papa je rekao da je imigracija kršćana iz Iraka i Bliskog istoka nanijela nesagledivu štetu ne samo pojedincima i zajednicama, već i društvu koje su ostavili iza sebe.

Papa Franjo u sklopu posjete Iraku posjetio je Erbil gdje se sastao s predsjednikom Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka (IKBY) Nechirvanom Barzanijem.

Tokom sastanka s papom, Barzani je izjavio da mu je velika čast ugostiti ga u Erbilu. 

- Imamo punu vjeru u slobodu vjere i uvjerenja. Tolerancija između entiteta, zajednički život i prihvaćanje jedni drugih dio su naše kulture. Trudimo se zaštititi i braniti ovu kulturu svom snagom. Uvijek smo na strana dijaloga i mira - rekao je Barzani.

Nakon sastanka na aerodromu u Erbilu, papa Franjo je helikopterom otputovao u Mosul. 

Papa Franjo, koji boravi u četverodnevnoj posjeti Iraku, posjetio je u subotu i antički grad Ur, za koji se vjeruje da je mjesto rođenja poslanika Ibrahima. 

Posjetio je i crkvu "Sayedat al-Najat" u Bagdadu, koja je napadnuta u terorističkom napadu 2010. godine, a danas imao susret i sa vrhovnim šiitskim vođom Alijem al-Sistanijem.

Nakon programa u Mosulu, papa Franjo posjetit će regiju Bakhdida u kojoj većinski živi kršćansko stanovništvo. Nakon Mosula papa Franjo se vraća u Erbil, gdje će predvoditi misu na stadionu "Franso Hariri", čime će okončati svoju posjetu Iraku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.