- Vakcine za sviju, posebno za najranjivije i one u potrebi - navodi papa Franjo u svom govoru, u čiji je  uvid došao Associated Press, nazivajući razvoj takvih vakcina "svijetlom nade" za svijet.

- Ne smijemo dopustiti zatvorenim nacionalizmima da nas ometu da živimo kao istinska ljudska porodica kakva i jesmo - kazao je Papa.

Pozvao je čelnike država, kompanija i međunarodnih organizacija da "promoviraju saradnju a ne takmičenje, i da tragaju za rješenjem za sviju nas".

Nakon što je broj zaraženih koronavirusom buknuo tokom jeseni u Italiji, Franjo je raskinuo s tradicijom slavljenja Božoća. Umjesto trsdicionalnog govora "Urbi et Orbi" - na latinskom jeziku "gradu i svijetu" - iz svoje centralne lože na Trgu Svetog Petra, on je pročitao poruku  iz ornamentirane dvorane Apostolske palate, između dva božićna stabla s titrajućim svjetlima.

U normalnim situacijama bi deseci hiljada ljudi nakrcali Trg Svetog Petra kako bi primili Papin blagoslov i saslušali njegov govor. Italijanske mjere u cilju suzbijanja zaraza tokom praznika dopuštaju, međutim, ljudima da napuštaju domove samo radi urgentnih razloga kao što je odlazak na posao, obilazak liječnika, posjeta najvoljenijima koji su u blizini ili vježbanje u blizini doma.

Posljedice pandemije po svakodnevni život dominirale su Franjinim razmišljanjima o protekloj godini.

- U ovom istorijskom trenu, obilježenoim ekološkim krizama i teškim ekonomskim i društvenim razlikama, koje je samo pogoršala pandemija koronavirusa, bitnije je za sviju nas da priznamo jedni druge kao braću i sestre - kazao je Franjo, prenosi AP.